Зам.-вътрешният министър Васил Маринов и министър Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

12 лица от различни държави са определени като опасни за националната ни сигурност от влизащите в страната нелегални имигранти. Това стана ясно от думите на зам.-вътрешния министър Васил Маринов след днешното му изслушване в две парламентарни комисии.

Сред тях един е участвал в бойни действия. И дванадесетте лица не са сирийски граждани. Всички те ще бъдат експулсирани в държава на произход.

Маринов не уточни по какви причини тези хора са били определени като заплаха за сигурността ни, но обясни, че част от тях имат чисто криминално минало.

7356 към тази сутрин са бежанците у нас. Към тази бройка трябва да се прибави и близо 500 лица в ареста на Гранична полиция. Това са лица, които минават границата и в 24-часов срок трябва да им бъде снета самоличност, регистрирани и обработени.

Отиваме към 8000 лица, търсещи закрила на наша територия, пресметна Маринов.

Нямаме право да връщаме в Сирия лица заради международните конвенции, по които сме страна, допълни още той.

Зам.-министърът беше категоричен, че България ще експулсира всички лица, които не отговорят на условията да получат закрила. Има и хора, които не са от Сирия, но все пак имат основание да получат статут, поясни Маринов.

В момента около 200 алжирски граждани чакат да бъдат експулсирани. Проблемът е, че България няма директни полети до Алжир, а страната не приема чартъри.

Още по темата
По време на заседание зам.-вътрешният министър е обяснил пред депутатите, че 220 000 афганистанци чакат на турска територия, за да потеглят на запад, научи Dnes.bg. Вероятно е част от тях да се насочат към наша територия.

Вътрешният министър Кристиан Вигенин ще има среща в близките дни с турската страна. Той беше категоричен, че трябва Турция да засили контрола по границите си. Вътрешният министър ще постави и въпроса как бежанците се придвижват до нашата граница през турска територия.

Има засилено движение и би трябвало да има по-сериозен контрол, призна Вигенин.

Външният министър ще обсъди и необходимостта от ускоряването на подписването спогодбата за реадмисия между ЕС и Турция.

Ще се опитаме да активизираме разпоредба в споразумение от 1967 година. Там е предвидено създаването на централна смесена комисия по граничните въпроси - това ще даде възможност за пряко координация, заяви Вигенин като допълни, че това не касае конкретния казус с бежанците, но може да помогне в ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase