Цветлин Йовчев Снимка: БТА
fallback

Вот на недоверие за политиката на кабинета за бежанците ще позволи оценка на свършеното, но и на позицията, от която правителството е започнало, смята вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Той коментира намеренията на предишните управляващи от ГЕРБ да внесат вот на недоверие с думите, че когато се дебатира такава тема, трябва да се оцени и откъде е тръгнало правителството и каква е била готовността на предишното.

Според него би се получил интересен дебат. След извънредното заседание на Министерския съвет днес стана ясно, че ще настояваме за ускорени процедури за експулсиране на имигранти, които няма условия да получат статут на бежанци.

По-рано Йовчев съобщи, че евродиректива дава възможност да изградим места за настаняване на бежанци от закрит тип, от които те няма да могат свободно да излизат и да се връщат. Там ще бъдат настанявани най-рисковите бежанци.

Oще по темата
В извънредна ситуация - кризисно или бедствено положение, границата може да бъде пазена и от военни формирования, обясни военният министър Ангел Найденов.

Найденов съобщи, че е направена оценка на 10 военни района, предимно в Северна България, в които Министерството на отбраната може да предостави 20 сгради за настаняване на бежанци.

До момента 54% от бежанците са от Сирия, а близо 50% от тях са непълнолетни. Найденов заяви, че значителна част са от трети страни, в които няма военни действия.

Ще се възстановяват пътищата и подходите към зоната, на която предстои да бъдат изградени техническите съоръжения, за да не се допуска преминаване. Става дума за силно пресечени местности, които затрудняват видеонаблюдението. Ще се възстановят 107 километра пътища, а ремонтите се очаква да отнемат около 40 дни и да струват 750 000 лв. Работата започва от днес.

Военният министър каза още, че Българската армия може да подпомогне процеса по настаняването на бежанците с логистици, коменданти, психолози. Армията може да предостави и високопроходима техника за превозването им.

Найденов отчете, че до този момент разходите на ВМА са около 100 000 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Мето

преди 10 години

Толкова безличен министър на вътрешните работи до сега не е имало. По-зле е от девствена ученичка.

37

НЕЗАКОННИ ЕМИГРАНТИ

преди 10 години

ЙОВЧЕВ, това не са БЕЖАНЦИ! ТОВА са НЕЗАКОННИ емигранти! Вижте законите: ние не граничим с Турция! Можем и ние да ги КОНВОИРАМЕ до Румъния! Но те ще ги приеме ли? Равнозначни сме. Или да ги насочваме към ГЪрция. Сирийците са БЕЖАНЦИ за Турция.Могат да са бежанци за Грузия.Вижте с КОГО граничи Сирия. И през Грузия да отиват в РУСИЯ.За РБЪЛГАРИЯ сирийците са НЕЗАКОННИ ЕМИГРАНТИ!

36

dobrodetel

преди 10 години

До АнонименПише се "Афганистан",Бе!

fallback