Йорданка Фандъкова. Снимка: Булфото

И трите центъра, в които има настанени бежанци в столицата, са препълнени, а има и много хора, които живеят при свои близки или на квартира. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Дарик. Тя сподели притесненията на столичани относно действията на бежанците около центровете, в които са настанени.

"Това, което наистина е по-притеснително, са тези над 2000 души, които се намират на частни адреси и затова поставихме въпроса за един по-сериозен контрол. Трябва да се отговори дали тези хора подлежат на контрол. Повечето са сирийски семейства с деца, но има притеснения у хората по отношение на някои действия на бежанци около центровете", сподели столичният кмет.

Според нея най-важен в тази ситуация е непрекъснатият контакт с хората, които живеят около центровете за бежанци, защото именно те давали предложения и решения и допълни: „Първите притеснения на хората бяха по отношение на сигурността и здравните грижи за бежанците в центровете.

Многократно заявих в предходните дни, че напрежение и проблеми в центровете се отразяват и навън. Затова от първите дни на по-сериозен натиск и притеснения на хората увеличихме охраната и екипите на общинска полиция около центровете".

Фандъкова вече е поискала от полицията допълнителни постове, както в центровете, така и в централната градска част, като СДВР е насочила допълнителни сили.

„В центъра на града вече има постоянни патрули около централна минерална баня, около ларгото, там където се събират повече хора. Това е превенция срещу различни проблеми".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase