Янаки Стоилов Снимка: архив. Булфото
fallback

Удължаването на мораториума чужденци да купуват български земя може да стане само чрез предоговарянето на въпроса с всички останали 27 страни-членки на ЕС. Това обясни председателят на външната комисия към НС Янаки Стоилов.

Днес комисията отхвърли предложението на „Атака“ за удължаване на мораториума. 

Въпросът има две страни. Едната е по отношение гражданите и юридическите лица от ЕС, а другата по отношение на всички останали страни, заяви Стоилов.

Той припомни, че в договора ни за присъединяване към ЕС е имало предвиден период от 7 години, в който има забрана за граждани и юридически лица да закупват земя. Промяна трябва да премине през предоговаряне на условията с всички 27 страни, заяви Стоилов.

В момента според Конституцията, която ние сме приели в тази й част през 2005 година, в България има разрешителен режим за придобиване на земя от чужденци, обясни още председателят на комисията. 

Според него само с промени в основния закон може да се забрани закупуването на земя от граждани, които не са членки на ЕС. Според него въпросът е законодателен, а не е свързан с изпълнителната власт.

Стоилов обясни, че само вносителите от „Атака“ са подкрепили удължаването на мораториума.

Депутатите от ГЕРБ също са гласували против. Вчера депутатът от опозицията Владислав Горанов заяви, че неговата партия е за продължаване на забраната, но не с предложението на националистите, което той определи като крайно и популистко.

Днес в пленарната зала дебатите около влизането на мораториума в дневния ред на НС „Атака“ срещна подкрепа от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ВАСИЛЕВ

преди 10 години

НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА АЛА - БАЛА ! ЧЕ ТЕ , ЧУЖДЕНЦИТЕ , СИ КУПУВАТ КЪЩИ ,АПАРТАМЕНТИ ,ЗЕМЯ ,КОЛИ И КАКВОТО ЩЕТЕ, ОЩЕ СЛЕД ЛИКВИДАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ,ИЗВЪРШЕНА ОТ ЖЕЛЮ И СДС ! ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС СЕГА - ЗА ИЗМИВАНЕ НА КАЛНА СЪВЕСТ ЛИ ? НЯМА ДА МИНЕ ТАЗИ ДЕМАГОГИЯ ,ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ " И ОЩЕ ТОЛКОВА ФАЛШ СОЦИАЛИСТИ !

37

Анонимен

преди 10 години

Какво заглавие само" Не мина искането на "Атака" за купуването на земя от чужденци" ***, мислят че целият народ е по- *** от тях

36

39106

преди 10 години

По-добре чужденци с пари да си пазаруват недвижимости отколкото в БГ да има само *** и хора които няма как да си купят имоти. Атака ако са истински "родолюбци" (а не само популисти каквото са всъщност), биха приветствали влизането на чужди капитали в БГ с които се подпомага БГ икономиката... земята не може да се изнесе - тя пак ще си остане българска

fallback