Хасан Адемов. Снимка: БТА
fallback

Едно поколение изтърпя цялата пенсионна реформа през годините, призна социалният министър Хасан Адемов.

По думите му увеличението на изискуемия трудов стаж у нас изпреварва показателите в останалите европейски страни.

"Проблемът на България е в ранното пенсиониране", посочи той и даде пример с няколко професии, в които продължава да се прилага, най-вече в сектор "Сигурност".

Oще по темата
Всеки, който има идентификационен осигурителен код, може да изчисли каква пенсия ще получава, като се възползва от услугата на сайта на Националния осигурителен институт, отбеляза социалният министър.

За да се изчисли размерът на пенсията обаче, са необходими няколко показателя, най-важният от които е осигурителният доход за последната година от стажа.

Хасан Адемов коментира и очакваните надбавки за пенсионерите в края на годината. Едната възможност е всички пенсионери да получат по 50 лева. Другата - помощта да бъде диференцирана.

Един от вариантите за тавана на пенсиите пък е той да бъде обвързан с максималния осигурителен доход. Иначе увеличението на пенсиите ще се случва по швейцарското правило, потвърди отново министърът.

Тенденцията в социалната сфера е изключително негативна в България. Освен че се увеличава продължителността на живота, населението застарява, пресметна Адемов.

"Знам какви са очакванията и какви са възможностите", каза министърът в коментар на социалния натиск. По думите му правителството ще направи всичко възможно да ги срещне в сравнително висока точка след 4 г. без социална политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Гражданин на РБ

преди 10 години

Да ти го НАЧУКАМ, г-н ЦЕНЗОР на мненията на сайта...Нека бъде публикувано...;-))))))))))))))

33

Гражданин на РБ

преди 10 години

...Няма "ранно пенсиониране". Има "бягаща млада работна сила от България, която би могла да внася данъци в НОИ".Затова са виновни ПОЛИТИЦИТЕ, които, крадейки, за 25 години накараха Младите да бягат от РБ, заради порочната среда за работа... Порочни политици - бедна държава...Елементарно Уотсън...;-)))

32

Гражданин на РБ

преди 10 години

ТЪЙ НАРЕЧНИЯ "ПРОБЛЕМ" С "РАННОТО ПЕНСИОНИРАНЕ" е всъщност проблем на обществено-политическата система в РБ. Властимащите грабят безогледно, осигурявайки себе си и децата си, а НАРОДЪТ да му мисли. При такава система, младите бягат, тъй като ВЛАСТИМАЩИТЕ не им създават условия да печелят в БЪЛГАРИЯ. Следствие - след като плащащите данъци РАБОТЕЩИ в РБ намаляват драстично, КОЙ ще ПРЕВЕЖДА пари в НОИ от данъци, ЗА ДА ИМА ПЕНСИИ? М????;-)

fallback