Снимка: архив, БТА
fallback

Народни представители от ГЕРБ се възмутиха от обстоятелството, че Иван Иванов от БСП, който беше избран за депутат, но след това за кратко назначен за заместник-министър, участва в гласуванията в парламента.

Иванов бе заместник-министър на МВР, но само няколко часа по-късно бе оттеглен, защото се разбра, че е работил за СИК в Шумен. ГЕРБ поиска от Конституционния съд да обяви, че Иванов не може да се върне в парламента като депутат, след като е бил част от изпълнителната власт.

В усилията си да осигурят работещ парламент парламентарно представените партии, които осигуряват мнозинството, прибягват до услугите на лица, които първоначално са избрани за народни представители, а след това се опитаха да влязат в изпълнителната власт, разкритикува Цецка Цачева. 

Oще по темата
Справка от заседанията на Народното събрание показва, че Иванов е участвал в гласуванията на 20, 26 и 27 септември.

Според депутата Десислава Атанасова Иванов дори има въпроси към министрите по време на парламентарния контрол.

Въпросът е в какво качество - дали като освободен заместник-министър или като депутат, коментира тя. 

Цецка Цачева припомни, че според Конституцията само народен представител, избран за министър, може да се върне и да продължи мандата си на народен представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

ognyanz

преди 10 години

Според Цецка и бат' и Бойко избирателите са гласували за тях за да могат те да пречат на Народното събрание да работи. Съмнявам се че някъде по света има такова нещо. Това е уникален принос на ГЕРБ към парламентарната практика.

15

dan

преди 10 години

Това не е стрес в ГЕРБ Това е диктатурата на пролетарията на БСП

14

Анонимен

преди 10 години

А Цветанов какво прави в Парламента???

fallback