Михаил Миков. Снимка: БТА

Не мисля, че има парламентарна криза, защото не виждам никакви размествания от парламентарните групи, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Миналата седмица парламентът на практика не работеше поради липса на кворум, а този петък заседанието също се провали заради отсъствия на депутати.

Миков коментира, че е готов да разговаря с ГЕРБ, за да се постигне решение на проблема. "С всеки съм склонен да разговарям, но е въпрос на политическо решение от тяхна страна. Страхувам се, че е над възможностите ми да ги убедя в конструктивност, заяви председателят на НС.

Той коментира и думите на зам.-председателя на ПГ на Коалиция на България Янаки Стоилов, че парламентът няма да издържи дълго ако продължава да действа така.

Според Миков не става въпрос за издръжливост, а да се приемат необходимите закони, които хората очакват. По негови думи извънредно заседание във вторник не може да има, но най-вероятно ще се наложи депутатите да се съберат извънредно през следващите седмици.

Миков посочи, че вчера на заседания на ПГ на "Коалиция за България" и на Изпълнителното бюро на БСП са обсъдени организационни мерки за повишаване на дисциплината.

Миков обясни, че начинът е да се говори с депутатите и те да проявят една по-висока самодисциплина. "В никакъв случай не предвиждаме средновековни санкции", добави Миков.

Несъмнено въпросът за бюджета за следващата година е основен, добави той. Бюджетът се подготвя от
правителството, предполагам, че в края на октомври-ноември ще е на вниманието на народното представителство, каза Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase