Президентът на конференцията. Снимка: БТА

Трябва да въоръжим нашите училища със съответните интернет връзки, таблети, електронни дъски, да оборудваме и подкрепим университетите и учителите така, че да можем да адресираме тази нова вълна знание, което достига до всеки човек.

Това отбеляза президентът Росен Плевнелиев на конференцията "Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов".

"Младите изследователи, които отличих днес с наградата "Джон Атанасов" са пълни с дързостта да следващи мечтите си, защото всеки успех и откритие започва с една мечта и със смелостта да я преследваш", допълни държавният глава.

Според него развитието на предприемаческата среда в България трябва да бъде един от основните приоритети на държавата.

"Като политик и инженер, президентът слага себе си сред тези, които трябва да работят активно в подкрепа на проектите и програми, насочени към формиране на творческо мислене, към предприемачество, иновативни решения", заяви той.

"Имаме нужда от повече такива хора, като Джон Атанасов – дръзкомислещи, прагматично мечтаещи и хора, които отварят нови хоризонти", каза Плевнелиев.

По думите му, в България има такива хора и всички сме длъжни да им помагаме, защото те работят за интеграция на страната ни.

Като пример за това той изтъкна наличието на квалифицирани кадри - около 3500 студенти получават степен в науките, свързани с информационните и комуникационните технологии от български университети всяка година, а от 2001 г. броят им се се удвоил.

Президентът бе категоричен, че докато е работил като инженер, България е била може би една година след Тайланд по развитие.

"Тогава страната ни е имала реализация на проекти и продукти на световно ниво. Това, че днес България не е на същото ниво не ме депресира, а мотивира, защото имаме потенциал за развитие", каза още Росен Плевнелиев.

По думите му страната ни има много силни традиции в научната и развойна дейност – клонове на много световни икономически компании работят в България, като разработват глобални проекти, софтуер и много други високотехнологични продукти.

Той отбеляза още, че скоро ще бъде готова първата иновативна и първа за България оперативна програма, която е в подкрепа на образованието и науката – "Образование и наука за интелигентен растеж".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase