Снимка: архив, Булфото

Броят на служителите в държавната администрация и увеличението на заплатите в държавния сектор скараха депутати от БСП и ГЕРБ.

Сегашното мнозинство намекна, че административна реформа по време на предишното управление изобщо не е извършвана, а бившите властимащи категорично отхвърлиха твърденията за огромен ръст на заплатите в администрацията по тяхно време.

"Не само не е имало съкращения, а е имало увеличение на работещите в държавната администрация по времето на управлението на премиера Бойко Борисов, а заплатите на заетите в държавния сектор са скочили рязко", обяви на брифинг червеният депутат Петър Мутафчиев.

Днес той раздаде на журналистите протокол от заседание на МС, от който става ясно, че през тези няколко години на управление на ГЕРБ "не само, че не е имало съкращения, но е имало увеличение на персонала в държавните ведомства", заяви Мутафчиев, който настоя, че и заплатите в министерствата и комисиите са скочили значително.

Преди въвеждането на новия модел на заплащане (при който отпаднаха ДМС-тата) към 01 юли 2012 година средната работна заплата на реално заетите служители във всички министерства, с изключение на МВР и на администрацията на МС, възлиза на 1 044 лева.

Към 1 септември обаче тя достига 1181 лева. Това е увеличение с 13 на сто, пресметна Мутафчиев.

В Министерство на здравеопазването средната заплата скача от 925 лева на 1389 лева. В Министерство на правосъдието също има сериозен скок на средната заплата – с около 200 лева.

Според Мутафчиев това на практика означава, че ДМС-тата не са отпаднали, а просто са били вкарани вътре в заплатите.

Заплатите на началник отделите в администрацията пък скачат с над 19%, на главните секретари – с 26 на сто. Има скок и в заплатите на служителите на комисиите, които се отчитат пред НС.

Така например в Комисията за защита на конкуренцията има скок на средната работна заплата от над 103% – като към 01 септември м.г. средната заплата достига 1775 лева.

Средната месечна заплата в изпълнителните агенции пък е повишена с 16 на сто. Най-големи са били увеличенията на заплатите в Агенцията по геодезия и картография – 67 на сто, в Агенцията по трансплантации – 47 на сто, и АДФИ – над 45%.

В Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация заплатите пък скочили със 153 на сто и средната работна заплата в структурата станала 1893 лева.

От БСП обясниха, че не са против вдигането на заплатите, но това не бивало да става скрито.

"Не можеш да твърдиш 3 години, че заплатите са замразени, а зам.-министър или сътрудник на зам.-министър да взима 5000 лева", обявиха от червената партия.

"Когато говорим за пари, за брой държавна администрация, не бива да разсъждаваме, търсейки контурите на облаците или геометрията на мъглите", заяви в отговор бившият министър по еврофондовете от кабинета "Борисов", а сега депутат, Томислав Дончев.

Според него с реформата, която направил ексфинансовият министър Симеон Дянков в заплащането на държавната администрация, е била въведена система, при която възнаграждението на служителите, които управляват средства от европейските фондове, се покрива на 100% не от държавния бюджет, а от самите оперативни програми.

Според Дончев заплатите в администрацията са ниски, а проблемът в сектора е не възнагражденията, които се получават, а броя на заетите чиновници.

"Държавните служители трябва да получават атрактивно възнаграждение, за да може държавната администрация да си позволи да бъде конкурентна с частния бизнес и да привлича качествени хора", настоя Дончев.

По думите на ексминистъра в неговия кабинет съветниците са работели за 700 лева и в голяма степен са работели за каузата, а не за парите.

Десислава Атанасова, бивш здравен министър, сега депутат от ГЕРБ, също обясни, че в нейното ведомство не е имало бонуси.

По нейни думи скок на заплатите в МЗ е имало, но става въпрос за възнагражденията в държавните психиатрични болници и на центровете за кръводаряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase