Снимка: Булфото

"Българите са най-големите привърженици на затягането на коланите в ЕС", публикува данните от проучване на Gallup по поръчка на европейската платформа за дебати - Debating Europe "Сега". Цели 61% от запитаните у нас са убедени, че бюджетните ограничения и строгата фискална дисциплина работят, но изискват време. В ЕС средно 34% са на мнение, че този тип политика върши работа, а цели 51% я отричат напълно. Политиката на затягане на коланите обслужва интереса само на отделни държави, вярват 67% от анкетираните европейци. Съвсем естествено най-малко вяра, че политиката на строги икономии в Европа работи, имат гърците.

"24 часа" препоръчва: "София да поиска Европейски съвет за ромите". Щом Брюксел може да следи парите от еврофондовете, значи може да следи и парите за интеграцията.

Близо 800 хил. пенсионери може да получат коледна добавка до 50 лв., съобщава за намерението на правителството "Дума".

Обмислят се два варианта за определяне размера на коледната добавка. Единият е диференциран подход, а другият - всички да получат по 50 лв., но яснота ще има в края на ноември. По думите на социалния министър Хасан Адемов търсят се между 35-40 млн. лв. Вестникът информира още, че с 20% повече от обещаните средства за намален акциз за гориво ще получат през следващата година земеделците, т. е. с 14 млн. лева повече от тази година, факт, станал ясен вчера след тричасова среща в МС между премиера Пламен Орешарски, заместник-министъра на финансите Людмила Петкова и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Министърът на земеделието Димитър Греков обясни, че на срещата е договорено европейските субсидии и националните доплащания да бъдат изплатени до края на януари следващата година. Коментирайки политическите нагласи в момента "Дума" подчертава, че септемврийското проучване на "Галъп" отново сочи преднина на БСП пред ГЕРБ при евентуални избори сега. Социалистическата партия би получила 22,4% от гласовете на хората, за ГЕРБ остават 19,1%, а ДПС е третата политическа сила с 5,9%.

"Капитал Daily" оповестява: "Още държавна щедрост към зърнения бизнес". Правителството обеща нови милионни субсидии в земеделието. От двата нови подаръка в най-голяма доза ще се възползват едрите зърнопроизводители. Няма мотивация защо е нужна добавката към евросредствата от над 1.1 млрд. лв. годишно,след като 2 поредни години нямаше национални доплащания и никой не фалира.

"Труд" коментира споразумението на правителството с фермерите, постигнато вчера, обявявайки го за "Размяна на кон за кокошка". Вестникът информира, че на следващите избори жителитена 41 града у нас ще могат да избират дали да гласуват с бюлетина или с машина. Става въпрос за най-големите населени места в страната, в които по данни от последното преброяване живеят над 20 хил. души. Хартиените бюлетини най-вероятно ще бъдат на кочан, като на всяка от ще има сериен номер. Това е един от начините за пресичане на манипулации, около който управляващите са се обединили след случая "Костинброд". За допълнителна прозрачност бюлетините ще се късат от кочана пред избирателите при влизане в тъмната стаичка.

Лидерът на ДПС Лютви Местан даде ясно да се разбере, че протестите срещу правителството и искането на оставката му не са се отразили на нагласите на управляващите да изкарат мандата си, пише "Сега". "Предсрочни избори не само няма да има, но и персонални промени в кабинета могат да се очакват най-рано след евровота догодина. Освен това между БСП и ДПС не е обсъждан вариант за второ правителство в рамките на този парламент."

Местан обясни, че евроизборите ще бъдат нещо като генерална оценка на българския народ за управлението на страната и тази оценка е най-представителна на национален вот. Изданието отразява и позицията на председателя на социалната комисия и депутат от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, която каза, че до Нова година ще има закон за възрастните хора. Г-жа Нинова потвърди категоричното намерение на БСП да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране от 1 януари. Тя смята, че увеличение на възрастта може да има от 2015 г., но само ако то е обвързано с продължителността на живота.

Пред "Преса" министърът на отбраната Ангел Найденов заявява категорично: "Няма да уволнявам безпринципно, назначените без конкурс 60 служители в МО. Спасяваме сухопътните войски с 555 хил. лв. за гуми и акумулатори. Няма да купуваме руски изтребители. Смятам да отида в Афганистан, за да видя как служат и живеят нашите бойци там", обстойно представя намеренията и програмата си военният министър.

Над 80% от проверените 61 републикански пътища в гаранция, финансирани от оперативна програма "Регионално развитие", са с дефекти, цитира думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева "24 часа". Министър Терзиева остро разкритикува лошото наследство, което е заварила, съобщавайки, че заради допълнителните договори строителството на магистралите"Тракия" и "Люлин" ще струва с 55 млн. повече.

За да се предотвратят банковите измами, пълномощните за банковите операции да се въвеждат в общ компютър, предлага Нотариалната камара. Служителите на трезорите ще имат безплатен достъп до него и ще проверяват за секунди документите. Сега връщат клиенти при съмнение или се обаждат на нотариуса, заверил пълномощното, продължава темата за новостите, свързани със съвременния българския нотариат, който през месец октомври става вече на 15 години, "24 часа". Всекидневникът съобщава и за обир в офис на "Интернешънъл Асет Банк", извършен в центъра на Враца.

В коментарен материал, правещ анализационен "разрез" на отношенията "банки-кредитополучатели" - по повод скорошното предумишлено убийство на банков служител - "Труд" заявява: "Манталитетът определя законите".
Прокуратурата е стартирала проверка за чистотата на морските води, цитира изявление на зам.-главния прокурор Камен Михов "Новинар". Такава проверка, свързана с установяването на източниците за замърсяване за цялото крайбрежие, се прави за пръв път от държавното обвинение. Резултатите от нея биха могли да потвърдят или опровергаят обвиненията на чуждите туристи у нас, че морето ни е отвратително мръсно.

Българските медии страдат от олигархични зависимости, имитация на свобода, неясна собственост, слободия и автоцензура.Тази диагноза постави германският посланик у нас Матиас Хьопфнер на конференция "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България", организирана от "ПанЕвропа - България" и фондация "Конрад Аденауер", съобщава "Сега". Дипломатът препоръча страната ни да последва германския пример и да създаде Комисия за разследване на концентрацията на собственост на медиите.

Немският дипломат е известен с критичното си отношение към българската медийна среда, а преди няколко месеца предизвика властта и с позицията си в подкрепа на гражданските протести срещу правителството, изразена съвместно с френския му колега Филип Отие.

"24 часа" допълва темата, цитирайки посланик Хьопфнер, който уточнява, че критиките му за медиите не трябва да се разглеждат като намеса във вътрешните работи на България. "В Европейския съюз почти няма вътрешни работи, като се изключи връчването на ордени", подчертава Негово Превъзходителство посланик Хьопфнер.

Въпреки проблемите посланикът вижда "светлина в тунела" в лицето на пробуждащото се гражданско общество, имайки предвид протестите. Дипломатът заключава, че на България й е нужна предпазлива медийна регулация, примесена със саморегулация. Кристиан Грамш, директор в радио "Дойче веле", каза вчера на срещата, че радиото връща Еми Барух и Иван Бедров на работа.

Според него става дума за недоразумение. Верица Спасовска, ръководител на редакцията на радиото за Централна и Югоизточна Европа, съобщи на брифинга на срещата, че е направила интервю с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, за да може медията да получи неговата гледна точка по казуса. "Медийният пазар в България: олигарси, табута и фасадна демокрация", анонсира проблема "Капитал Daily". "Дискусия за медиите показа, че доверието в журналистиката е почти напълно загубено", твърди подзаглавието на статията.

В тази връзка "Труд" цитира председателя на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов, според когото: "Синдикатите в медиите не работят". А в интервюто си за "Стандарт" доц. Георги Лозанов изразява своята убеденост, че: "Цифровият ефир ще върне младите към телевизията".

"Онзи, който превръща парламента в цирк, сам става шут", коментира парламентарната действителност за "Монитор" проф. Петър-Емил Митев.

"Дума" представя сирийския казус в повелително наклонение: "Нека не превръщаме чуждите проблеми в наши!". Нина Дюлгерова, професор по международни отношения, Мирослав Попов, председател на Съвета по етническите отношения към БСП, и журналистът от изданието - Алберт Аврамов - дискутират проблемите, пред които се изправя България във връзка с бежанската вълна, породена от войната в Сирия.

Анализът на "Сега" поставя въпроса: "Колко ли века традиции трябва да остави зад гърба си парламентарната демокрация, за да проумеят институциите у нас, че са длъжни да аргументират решенията си?". Направо е обидно да се налага да обясняваш, че когато някой е решил да променя живота ти, той трябва да знае какво ще прави и защо. Но не - институциите най-обичат решенията им да минават колкото може по-незабележимо, без дебат, без анализ на плюсовете и минусите. Обяснението за това поведение е просто - зад него се крие и некадърност, и лобизъм, и чиста проба корупция. Последният такъв пример е пакетът от промени в данъчните закони. Или както анонсира заглавието на анализа - "Данъците станаха като "Киндер сюрприз", а чиновниците от МФ нито аргументират, нито обясняват, нито дебатират по промените, които предлагат. Затова неприятните изненади винаги са доста".

С материала "Дим от цигара, или дим да ни няма" "24 часа" прави провокация, визирайки клипа с майката, поощряваща невръстните си рожби към пушене и пиене, за непрекъснатия риск във всякакъв план, на който е изложен животът на децата в България.

"Крадат парно с капачки от буркани", алармира "Телеграф". Увиват около тръбите цели гирлянди. Този "трик" и нелегалното подово отопление, вързано към горещата вода, са сред най-често срещаните начини на кражба на топлоенергия.

"Порой удави половин България", съобщава "Стандарт". Ураганен вятър е отнесъл дървета, коли и покриви. Заради бурята е обявен оранжев код в седем области на Североизточна България. Най-сериозно е положението край морето - за часове бурята е "изяла" плажа на Златни пясъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase