И тук са рабо до рамо, но преди много години - откриваха заедно Околовръстното. Снимка: архив, Булфото

Изключително близки резултати на основните политически играчи у нас – ГЕРБ и БСП, дава социологическо изследване на "Алфа Рисърч", проведено между 19 и 25 септември сред 1010 души.

17,9% от анкетираните заявяват подкрепата си за БСП, а 17,1% - за ГЕРБ, става ясно от него.

Според социолозите, ако изборите са сега, в парламента биха влезли четири партии.

Освен споменатите вече ГЕРБ и БСП, за ДПС бюлетина биха пуснали 6.1%, а Реформаторският блок, стига да бъде сформиран като коалиционен формат, получава даже повече подкрепа от партията на Лютви Местан - 7.0 на сто.

Националистическият вот продължава да бъде разделен основно между две от партиите в тази ниша – НФСБ (2.8%) и "Атака" (1.6%).

Проучването показва делегитимация на институциите, твърдят от  "Алфа Рисърч" и се аргументират с цифри.

Едва 23 на сто се доверяват на правителството, 28 на сто на премиера Орешарски, и едва 11% на Народното събрание.

Отчита се слаба подкрепа за основните политики на правителството – дори относително най-одобряваната - социалната, се посреща с 30% одобрение и 48 на сто неодобрение.

Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на критичните 12 на сто подкрепа, здравеопазването и еврофондовете - 15 на сто, посочват още от социологическата агенция.

Според социолозите преобладаващата част от гражданите живеят с усещането не за стабилизация, а за неизбежни предсрочни избори - едва 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата си, докато 76 на сто настояват за предсрочен вот.

Доверието в лидерите

Положителното отношение към Бойко Борисов е 28 на сто, към Сергей Станишев - 25 на сто, Лютви Местан - 14 на сто и Волен Сидеров - 5%.

С одобрение сред левите избиратели се ползва и Георги Първанов, а сред десните - Росен Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев, заключават от "Алфа Рисърч".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase