Широкоскроени туристи снимат из София. Снимка: архив, Булфото

Проектът на национална стратегия за развитие на туризма ще бъде готов в края на следващата седмица, обяви в Димитровград вицепремиерът Даниела Бобева.

Според нея документът трябва да отрази преориентацията на политиката ни в областта на туризма - вниманието да се обърне към туристите с по-широки интереси.

"Документът трябва да обвърже всички обекти на културно-историческото наследство, да обхване разнообразните видове туристически продукти, които предлага България, за да бъде привличането на туристи по-ефективно и целогодишно", поясни тя.

По думите й в проекта ще бъде отделено специално място на културно-историческия туризъм.

"България има нужда от туристи с широк профил, които ще влизат не само в кръчмите, но и в музеите", коментира вицепремиерът.

Тя подчерта, че се води активна политика за привличане на точно такъв тип туристи от Китай, Русия, ОНД, Виетнам и др.

"Полагаме сериозни усилия за облекчаване на визовия режим, но трябва да се има предвид, че като член на ЕС имаме ограничения в това отношение", каза Бобева.

"Обикновено не критикувам предишните правителства, но по отношение на рекламата имам сериозни забележки. Харчени са пари без никакъв ефект. Ограниченият ресурс, с който разполагаме, трябва да се изразходва много внимателно – да се преценява на кои пазари и как точно да се рекламира, да се целят конкретни групи туристи", обясни още тя.

Даниела Бобева смята, че задача на българските външно-икономически служби е именно да рекламират условията за туризъм в страната и да привличат туристи и инвеститори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase