Лютви Местан. Снимка: Булфото

Тезата, че дните на това Народно събрание са преброени, е тезата за предсрочните избори. Това заяви пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан и постави въпроса защо се твърди, че 42-ото Народно събрание е нелегитимно.

„Нека си дадем равносметка, че и занапред избирателят ще постави и следващите правителства пред тази трудност."

За пореден път на Местан му бе зададен въпроса: „Кой предложи Пеевски?”. Местан отбеляза, че обществото се намира в капан, ако всички проблеми се свеждат до една персона, наречена Пеевски.

Председателят на ДПС обясни, че номинирането на Делян Пеевски е политическа отговорност на партиите, които подкрепят правителството.

Попитан дали се чува с Пеевски и знае ли къде се намира, Местан заяви, че не знае и, че не е негов говорител.
Лютви Местан коментира и участието на „Атака” в парламента. Той призна, че кворумът в 42-то Народно събрание зависи от партия „Атака”, но посочи като причина за това „деструктивната роля на ГЕРБ”.

Попитан за отсъствието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Местан разграничи отсъствие, по уважителни или неуважителни причини, и присъствие без регистрация, каквато беше позицията на ГЕРБ на заседанията през миналата седмица.

„Да бъдеш в пленарна зала с всичките си 97 народни представители, при това когато заседанието се излъчва пряко по националните телевизии, това не е отсъствие”, обясни Местан.

Според него Борисов е „последният политик, който има право да бъде морален съдник за особената роля на „Атака” в 42-я парламент”. „В продължение на цяла година, особено след като РЗС и Синята коалиция оттеглиха подкрепата си, правителството на Борисов оцеля в три вота на недоверие именно заради явната подкрепа на „Атака”, припомни Местан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase