Снимка: архив, Булфото

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2014 г., съобщиха от финансовото министерство.

Единичната цена на бандерола за тютюневи изделия се променя от 0,012 на 0,013 лв., а на алкохола от 0,030 на 0,032 лева.

Към момента действащата нормативна уредба предвижда при смяна на бандероли наличните количества акцизни стоки, облепени със стария бандерол да бъдат продадени не по-късно от 6 месеца след въвеждането на новите образци.

Финансовият министър Петър Чобанов сега е предложил удължаването на този срок с още 6 месеца, тъй като практиката показвала, че търговците не успяват да продадат количествата си в срок.

Така акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2014 година.

От министерството припомнят, че собствениците на акцизни складове трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase