Вчера без кворум, днес - също. Снимка: БТА
fallback

След вчерашния спорен ден в Народното събрание, а и след продължаващите днес процедурни хватки, юридическите разпри за това кой е крив и кой прав се разразиха с пълна сила.

Представители на ГЕРБ и БСП влязоха в спор по bTV с цитиране на членове и алинеи от Конституцията и правилника на Народното събрание, за да подкрепят тезите си – за легитимността на заседанието в четвъртък, по време на обсъждането на внесения вот на недоверие към кабинета "Орешарски".

Oще по темата
Според Цецка Цачева в правилника за работата на парламента е записано, че проверка на кворума се прави само чрез компютърната система за гласуване преди откриване на заседанието, а не както бе вчера - квесторите броиха депутатите

"Колко още надолу ще слезе това 42-ро НС? Остава сега и танковете да дойдат", каза тя и продължи: "Вчерашният ден е черен за законодателството, тъжен за демокрацията в страната. Ние не признаваме легитимността на вчерашния пленарен ден. По недопустим начин бе открито заседанието, дебатите за нас са несъстояли се. Затова сме внесли нов иск за вот на недоверие за инвестиционната политика", припомни бившият председател на НС.

От своя страна левият Младен Червеняков опонира, че по закон парламентът открива заседанията, ако в залата присъстват повече от половината от депутатите.

"Компютърната система осъществява броенето на гласувалите, а не присъстващите в залата. Правилно и правомерно е това поведение", настоя той.

"А по отношение на исканата оставка на Михаил Миков – такава може да се иска само за нарушаване на Конституцията, но не и на правилника. На ГЕРБ им трябва враг, те трудно свикват с ролята на опозиция. Казват - ние сме там, ама отсъстваме. Няма такава логика", допълни Червеняков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Capricornicus

преди 10 години

смях... смях... ех защо прадядо не жив, долни ***, да ви подпука с кортика един по един, като ингилизите и френците от колониалните трупи на Дойран... ваш'та... нататък си го знаете нали?

9

Анонимен

преди 10 години

*** четата Конституцията както им изнася - ако кворума можеше да се направи с квестори, защо тогава в първия ден на парламента чакаха на "златния" пръст на Волен, а не пуснаха квесторите да преброят всички депутати от Атака?

8

пипи

преди 10 години

То бива, бива наглост, ама тази Цецка е върха на наглстта-партийна секретарка, която се е възползвала от това, а сега се е завъртяла натам накъдето духа вятърът-чак председател на Парламента я направиха-има чудесна партийна школа!!!!!

fallback