Снимка: БТА

ГЕРБ иска да дискредитира всичко, иска да дискредитира и да блокира дейността на Народното събрание. Това заяви председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков пред Нова телевизия.

Този вот на недоверие, който е върховата форма на търсене на политическа отговорност от правителството, според Конституцията се превръща в един опит за дискредитация, за блокиране и спиране работата на Народното събрание, смята той.

За вчерашното регистриране чрез броене от страна на квесторите за депутатите от ГЕРБ, Миков каза, че преброяването от квесторите е само една констатация на присъствие на народни представители в пленарната зала. Няма противоречие, имаше кворум, имаше необходимото присъствие в пленарната зала, посочи той.

Това, че не са пожелали да се отбележат чрез системата и това да бъде респективно отчетено при трудовото възнаграждение, е индивидуален проблем, добави Миков. По думите му заплатата на народния представител е пряко обвързана с присъствието в пленарна зала и електронното регистриране.

Още по темата
Вчера хората на Бойко Борисов влязоха в залата, но не се регистрираха, за да има кворум. Това принуди шефът на парламента Михаил Миков да даде 30-минутна почивка. Вместо да даде старт на втора регистрация, след почивката Миков изненадващо помоли квесторите да преброят присъстващите. По техни данни в залата били 207 народни представители и Миков откри заседанието. ГЕРБ обявиха заседанието за нелегитимно и внесоха нов вот на недоверие по същата тема.

Миков обясни още , че е постъпило искане от депутатите от „Атака“ за оправдаване на отсъствията им от парламента, но шефът на НС призна, че от медиите е научил, че националистите са в Брюксел.

„Персонално се иска, но без да се обяснява в детайл къде ще бъде народният представител. Все пак разбирате, че това не са ученици, които да обясняват или да носят бележка от родителите си“, мотивира се Миков.

„Не знам дали има дежурни депутати от „Атака”, които реагират на повикване от страна от управляващите“, добави той.

По думите му в момента БСП е партията, която има най-голям интерес от избори веднага, но това не е добре за страната, тъй като резултатът от тях не би бил по-различен от този през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase