Сергей Станишев Снимка: БТА
fallback

В огромната си част министрите са хора, избрани от министър-председателя и неговия екип на база на техните знания в определени области. Това каза пред Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев.

Лидерът на социалистите отхвърли обвиненията на опозицията за чистка при назначенията.

„Програмният кабинет е политико-експертен и никой не крие, че двете партии, които го подкрепят, могат да изразят своето мнение по отделни кандидатури, но не партийният принцип е водещ”, категоричен беше соцлидерът. Той определи твърденията за „червена метла” като „пълни глупости”.

По думите на Станишев критерият при новите назначения е много ясен – професионализъм и начин на подбор на кадрите. От 6 300 души в централната администрация при управлението на ГЕРБ са сменени 2 700, от тях едва всеки пети е бил назначен с конкурс, припомни бившият премиер.

„ГЕРБ превърна в много голяма степен назначенията в начин за партийно укрепване. Това, което се случва сега, е възстановяване на известна справедливост, като се търси професионален подход в назначенията”, поясни Станишев. 

Той бе категоричен, че правителството е готово, ако някой сгреши или не се справя, да бъде сменен.

„Хората в администрацията, които работят професионално и не се опитват да саботират правителството,  могат да бъдат спокойни за своите позиции. Не се търси реванш самоцелно”, увери Сергей Станишев.

Едно от реалните постижения на кабинета "Орешарски" е връщането към парламентарната демокрация в една парламентарна република”, допълни той.

Според него по време на управлението на предходното правителство на ГЕРБ цялата система е била централизирана в ръцете на двама души – Бойко Борисов и Цветан Цветанов. По думите му те са били в състояние "да съсипят всеки живот с клевети, рекет, подслушвания".  Парламентът беше превърнат в гумен печат, а премиерът не се явяваше там, изтъкна Станишев.

Той отрече обвиненията за същестуването на нов управленски кръг около него. „Държавата се управлява от правителството и министър-председателя, който се отчита пред парламента”, подчерта Станишев.

Според Станишев темата за Делян Пеевски е изчерпана, но някои медии се опитват да я реанимират, за да поддържат напрежение в обществото. Соцлидерът изтъкна, че не се отказва от своята отговорност за назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, но в същото време припомни, че след като кандидатурата се е оказала неприемлива, се е извинил публично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

АНОНИМНА

преди 10 години

ЗА КАКВО РЕАГИРАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ГЕРБ?!МНОГО ВИ Е КЪСА ПАМЕТТА. МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХТЕ , ЧЕ ПРИ ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ ИМАШЕ ПО ГОЛЯМА СМЯНА И СТЪПКВАНЕ НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙСТВО .КОЛКО ДУШИ УПРАВЛЯВАХА?! ДВАМА - ТРИМА БОРИСОВ, ЦВЕТАНОВ, ФИДОСОВА- КОЯТО БЕШЕ КАТО ПРОКАЗА И ЗА ХОРАТА ОТ МОНТАНА И ЗА ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.А КАКВО САМОЧУВСТВИЕ, КАКВА НАГЛОСТ И БЕЗКРУПОЛНОСТ.БЯХА ДЕЖУРНИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ВЕСТНИЦИТЕ. Е... СТИГА ВЕЧЕ. БОЛИ НАЛИ?!!!!!!!!

80

info.

преди 10 години

До КокоТова беше и целта на борисов!

79

Камбанка

преди 10 години

Ало,Станишеф,мнооого добре я знаем вашата справедливост : на всички отговорни пстове и столове - НАШИ ХОРА! Толкова сте жалки,толкова сте отвратителни с вашето НЕПРЕКЪСНАТО ДОКАЗВАНЕ,че сте ...най-добрите?! Абе оставете НИЕ,НАРОДЪТ, да казваме кой е добър и кой не ! А вие ИЗОБЩО НЕ СТАВАТЕ но се напъвате,защото ви е за последно,ама няма нищо нормално да ... "родите" Не става ясно защо трябва да измъчвате с празни приказки и обеща ния хората...след като сме се наслушали и не вярвамеАман от вас!

fallback