Домът за бежанци в Пъстрогор. Снимка: Булфото
fallback

Има рискове за България от кризата в Сирия. Това стана ясно след днешното заседание на парламентарната Комисия за контрол на службите и специалните разузнавателни средства. На него бяха изслушани шефовете на Националната разузнавателна служба /НРС/, ДАНС и служба „Военна информация“. Рисковете обаче засега се свеждат само до бежанците.

Естествено, че рискове има. Те бяха доста добре формулирани от вицепремиера Цветлин Йовчев, заяви Драгомир Димитров, шеф на НРС. Той запази пълно мълчание за това какви са те.

За България няма пряка опасност от терористичен акт. Това сочи анализът на ръководството на ДАНС, НРС и служба "Военна информация", който е бил представен пред комисията, каза зам.-председателят на комисията Камен Костадинов от ДПС.

България не е заплашена, единственият риск е от бежанската вълна. Това обясни още Камен Костадинов. Той беше категоричен, че службите правят внимателен преглед на чужденците, които пристигат в България, за да могат да отсеят евентуални рискови граждани.

Подобни лица се отделят, правят се беседи, обръща им се специално внимание, обясни Костадинов и допълни, че е получил уверение, че службите правят всичко възможно да не се допуснат екстремисти на наша територия. Той беше категоричен, че заграждането на границата ни с Турция би било едно много скъпо мероприятие.

Камен Костадинов допълни, че според доклада на трите служби у нас могат да бъдат приети максимум още 1000 бежанци. Обмисляната идея за пълно заграждане на българо-турската граница обаче би струвала много, заяви Камен Костадинов и припомни, че България няма договор за реадмисия с Турция, по силата на който могат да бъдат връщани бежанци.

Зам.-председателят на комисията Десислав Чуколов от „Атака“ също потвърди, че на комисията е станало ясно, че има рискове за България. Той обаче ги видя доста по-сериозни. Чуколов обясни, че и тази комисия е отхвърлила проекта за решение за обявяване на неутралитет при евентуален конфликт в Близкия изток, предложен от „Атака“. Предложихме това именно за да спадне опасността. Това не беше подкрепено от останалите политически сили, обясни атакистът.

Според Чуколов това показва, че има тройна коалиция от ГЕРБ, БСП и ДПС. По удивително сходен начин гласуват, заяви той. Чуколов прогнозира колосални загуби на държавата, ако продължим да приемаме бежанци. Държавата ни едвам смогва, заяви Чуколов.

Депутатът се притеснява и от евентуални терористични актове в страната ни. По думите му службите не взимат достатъчни мерки. Той обясни, че е възможно на наша територия да влязат терористи, които се представят за бежанци. По негови думи друг проблем е, че никой не контролира движението на бежанците.

Службите са докладвали и, че към момента няма данни българи да се сражават на страната на сирийската опозиция. За всички съмнителни лица, които влизат в страната ни като бежанци, службите са докладвали, че ще вземат специални мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Гъзът на чичо Сам

преди 10 години

Къде си бе мутро предателска. Жельо, на тебе приказвам. Защо разголи границите ни. Некадърно семе, предателско. И имаш очи да се показваш по медиите. Чуколов, не се занимавай с майкопродавци. Всички политици у нас се надпреварват да се изгъзват на чичо Сам - няма значение дали са леви или десни. Една въпиюща алчна сбирщина, плямпала. Тях само ешафода ще ги оправи. Затова приветствувам дни, като 9 септември 1944 год. Много мълша бе изчистена. Трябваше още, сега щяхме да сме добре.

17

gvv

преди 10 години

Не знам, има ли данни, но съм гледал филм зашойната в Сирия, където освен Аллахакбар, се чуваше и давай, давай.

16

Гражданин на РБ

преди 10 години

А Европа не иска нашите ***, нали? "Европа" иска да си ги пазим за нас. Франция дори ги гони. Какви пари, Европа е готова да плати, тъй щото да накараме нашите *** да е образоват и да се интегрират в обществото ни?М? Тези дали стигат?;-)

fallback