Борис Попиванов. Снимка: Bulgaria Оn Aiir

Новината, че ГЕРБ ще внесе вот на недоверие срещу правителството, не е изненада и за него се говори от около месец, коментира в ефира на Bulgaria on air политологът Борис Попиванов. Той допълни, че конфронтацията между основните политически сили е факт още от предизборната кампания.

По думите му обсъждането и гласуването на президентското вето върху актуализацията на бюджета е било своеобразен вот на недоверие.

Политологът подчерта, че опозиционните партии са останали изненадани от назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, тъй като се е случило преди да успеят да направят своите равносметки от изборните резултати.

Преди да бъдат направени тези изводи, "те преминаха в настъпление по един стихиен начин", допълни още Попиванов. Според него политизирането на протеста е било неизбежно.

"Не се стигна до по-ясна формулировка на исканията освен за оставка на кабинета. Това обаче е основното искане на опозицията, като мотивите са "управляващите са статуковото, а ние сме алтернативата", поясни Попиванов.

По думите на политолога предстои една есен, наситена по-скоро с политически събития, отколкото с обществени.  През януари и февруари обаче не е изключено да се повторят събитията от миналата година, "тъй като традиционното това са тежки месеци“, подчерта Попиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase