Даниела Бобева и Бранимир Ботев. Снимка: МИЕ
fallback

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от МИЕ.

Ски туризмът има огромен потенциал за развитие в България. По мнение на чужди експерти, страната ни има възможност да посрещне четири пъти повече туристи в ски курортите ни – до 1.5 млн. на година. България вече е на четвърто място сред най-популярните ски дестинации в ЕС, заяви зам.-министър Ботев.

По-късно от правителствената пресслужба също пуснаха съобщение за срещите, в което обаче на директен въпрос ще подкрепи ли кабинетът изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско Бобева не дава конкретен отговор. “Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим".

"Този въпрос бе поставен при всички срещи, където стана ясно, че населението в региона възлага сериозни надежди за развитие на този проект. “Планът за управление на Пирин не позволява разширяване на зоната. Предстои изготвяне на нов план. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и с него ще се очертае бъдещето на Пирин”, е обяснила Бобева, цитирана от правителствената информационна служба.

На срещите бе обсъдено предстоящо посещение в град Истанбул на българска делегация, представлявана от вицепремиера Бобева и зам.-министър Ботев и представители на българските ски курорти. Визитата ще бъде през октомври и ще има за цел да бъдат представени възможностите за развитие на зимен туризъм у нас пред водещи туроператори в Турция.

В рамките на дискусиите представителите на бранша се обединиха около идеята да бъде организирана среща по проблемите с категоризацията на туристическите обекти, като целта е да се свие максимално сивият сектор. Търсим възможност от Нова година да преминем към евростандарти в категоризацията, заяви заместник - министър Бранимир Ботев. Това ще стане с промени в Закона за туризма, като предложенията ще бъдат внесени от МС и всички Наредби ще бъдат съгласувани с бизнеса.

Друг важен въпрос, който беше обсъден бе контролът в туризма. Браншът изрази готовност, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, да бъде създаден специализиран контролен орган. Държавата ще стимулира създаването на повече училища за кадри в туризма – на принципа на дуалната система – учение и професионален стаж.

*Информацията е актуализирана към 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Добри

преди 10 години

Супер! Сега Тома Белев да ми яде оная работа! Платен и подложен зеленюга! "Зелените" в България са срам за българското общество! Това са една сбирщина от пампоровски и капиталови чеда, които изграбиха България! Смело напред Банско!

52

Анонимен

преди 10 години

E сега, каквото беше останало от този клет градец, ще се батиса окончателно. Двата лифта ще си правят мърсотии, ще има палежи, саботажи, ще пострадат невинни туристи...Пирин вече отдавна не е онази планина, която помним от края на 90-те години. Освен това, терена там е свлачищен, като доизсекат гората, ще са им честити лавините на банскалии, начело с Цеко и алчните им кметове и общинари...Сами да се затрият, то неслучайно има поговорка "*** глава затрива"...

51

daaaaa, ama ne

преди 10 години

туризъм е когато отидеш сред природата, а на когато си между сгради и бетон, нали от това бягаме, преместете лудницата в планините, и чакайте туристи, алчни ***

fallback