Пламен Орешарски Снимка: Булфото

Премиерът Пламен Орешарски би се радвал през първите сто дни на правителството му да е имало по-спокойна обстановка, но смята, че те са очертали пътя, по който върви кабинетът. Това заяви самият той пред БНР.

Ясно е, че в първите 100 дни чудеса не могат да станат. На мен ми се струва, че 100-те дни въпреки неблагоприятната обстановка могат да служат като отправен пункт, за да се видят стъпките на кабинета, заяви Орешарски. Той припомни, че правителството е започнало да изпълнява социалните си ангажименти и да създаде много крехък и начален баланс в енергетиката.

Премиерът обяви, че ще има нови структури в приходните агенции. Подготвя се и пакет от законодателни промени за премахване на разрешителните и лизензионните режими, както и законодателни мерки срещу монополите и лошите им практики. По негови думи кабинетът е успял да актуализира бюджета, така че да го поправи.

Орешарски призна, че за първите три месеца кабинетът не е свършил много по антимонополното законодателство, но е очертал пътя.

Ако обществото разпознае, че сме улучили актуалните мерки, аз ще бъда удовлетворен. Иначе бих приветствал и натиск върху кабинета, за да работи по-добре. В този смисъл натиск винаги е полезен, дори когато не е съвсем добронамерен, заяви още премиерът. По негови думи натискът помага на кабинета да работи по-бързо, но не бива да се стига до прибързване.

Според Орешарски в есенните месеци ще станат ясни ефектите от действията на правителството. Той обясни, че се надява тези резултати да допринесат за покачване на доверието. Да правим каквото трябва, пък да става каквото става, обясни Орешарски. По негови думи кабинетът има толкова живот, колкото му даде НС.

Според премиера има ключови национални приоритети, които трябва да бъдат извадени от политически дебат. Той обаче уточни, че не смята, че това реално може да се случи.

Ние станахме първата страна, в която се организираха публични протести срещу леката доза на фискалното разхлабване. За съжаление често у нас конфронтацията е заради самата конфронтация, заяви той.

Орешарски все пак заяви, че се надява да се постигне консенсус поне по няколко ключови въпроса.

Премиерът коментира и обстановката в Сирия.  Нашата позиция в значителна степен следва баланса между понасянето на отговорността и от друга страна, нашата убеденост, че политическият диалог е най-приемливият път за намиране на трайно решение, каза министър-председателят. По негови думи е най-добре да се изчака формирането на единна европейска позиция, както и на позиция на Съвета за сигурност към ООН.

Използването на химическо оръжие заплашва да торпилира отдавна установени норми на поведение срещу използването на химическо оръжие. Безспорно нарушителите трябва да бъдат санкционирани и като превантивно действие срещу изкушението в бъдеще да се използват от който и да било химически оръжия, категоричен бе Орешарски.

Според премиера трябва да се отнасяме много сериозно както към развитието на ситуацията в Сирия, така и като отражение върху нас. По негови думи България следи внимателно развитието на обстановката в Сирия. Той посочи, че на Съвета за национална сигурност към Министерския съвет са набелязани мерки, за да не се окажем изненадани от повече сирийски граждани, които търсят убежище у нас в сравнение с възможностите на страната ни да посрещне тези граждани.

Местата в нашите бежански центрове са запълнени и търсим допълнителни възможности, каза премиерът.

По думите на премиера той приветства парламентарния дебат по темата. Според него така може да се постигне възможно най-голяма консолидация.

Ние като правителство сме отворени към всякакви предложения от всички страни с оглед на това да минимализираме ефектите. Това значи добра подготовка преди всичко, обясни Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase