Снимка: flickr
fallback

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него като основен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе по нов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 10 години

Ех, другари отново ли ще се връщаме към старите времена?? Нали се опитваме да избягаме от рутината, да станем ЕВРОПЕЙСКИ народ? Моля Ви, с този Ви действия нищо няма да стане!!! Ами насърчете ги тези деца...... на когото какво му се отдава........... На сила хубост не става!!!!!!!1

106

Анонимен

преди 10 години

Кого заблуждавате, другари комунисти? Старците на по 100 и отгоре години, които ви подкрепят или техните млади наследници? Колко трябва да сте прости, колко? Казвате, че в днешно време децата не учат, че тъпеят...... Е нима ще поумнеят, когато ги пратите да работят? Ще имат ли повече време за учене? Държавата имала нужда от подготвени кадри? Че къде са старите заводи, в които се работеше едно време, когато неправомерно използвахте детски труд???????

105

Анонимен

преди 10 години

До ддса kvo normalno ve *** kvo vie vinoven pak 4ese vra6ta totalno kunizma li ve va6te balgari go vra6tat

fallback