Янаки Стоилов. Снимка: Булфото

"Ако гледаме интереса на БСП, може да се изкушим към предсрочни избори". Това заяви заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Пред БНР той очерта основните приоритети през новия парламентарен сезон. По думите му трябва да се обърне особено внимание на Споразумението на България за партньорство с Европейската комисия, да се отдели внимание на конфликта на интереси и неговото ограничаване в управлението и редица законодателни приоритети в сферата на обществените поръчки, с цел да се облекчи достъпът на малките и средни фирми, да се повиши конкурентноспособността и прозрачността.

"Трябва да продължат процесите в защита на потребителите, специално в енергетиката, като този процес по-нататък да бъде продължен и за овладяване на цените в топлофикационните и ВиК дружествата. Трябва да се премахнат лобистките текстове, които още съществуват в законодателството", каза още народният представител.

Той изрази мнение, че трябва да се ограничи действието на офшорни компании в националната икономика, като се изключат от възможността да участват в получаването на обществени средства.

Стоилов коментира и последните проучвания, според които БСП е увеличила своя резултат, спрямо ГЕРБ.

"Ако ние оставим повече време за конструираме на т.нар. Реформаторски блок, за натрупване на недоволство от управлението, тогава нещата ще се задълбочат. Реалният проблем е дали това, което се прави, отговаря на интересите и това, което сме заявили", каза Янаки Стоилов.

Според него има забавяне на правителството в персоналните промени: "За каква нова политика става въпрос, при старите кадри. Въпросът е смените да бъдат направени с хора, които имат по-добра професионална подготовка, и не са уязвими".

Стоилов също така приветства връщането на ГЕРБ в парламентарните комисии. Депутатът коментира и конфликта в Сирия. " Ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но веднага трябва да кажем, че конкретно този носи много по-голяма интензивност." Той очерта два ориентира за България в тази ситуация, които да бъдат съчетани." Единият са принципните хуманитарни съображения, а другият - националните интереси на страната в тази твърде конфликтна, близка до нас зона".

 "Смятам, че България трябва да прояви солидност, която да я предпази от засилване на кризата, рязко увеличаваща през последните месеци бежанската вълна, включително и към нашата страна и да не допуска допълнителни рискове за националната сигурност, което разбирам рискове за българските граждани.

Трябва да се засили контролът по границите и то не само по контролно-пропускателните пунктове, а заедно с това да се търси успокояване на обстановката в Сирия, защото главният потенциал на това решение идва вътре от страната поради водещата се гражданска война там", обясни депутатът.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase