Неделната тапа на "Тракия". Снимка: мРепортер

Ще трябва всички да се въоръжим с търпение, за да могат виадуктите на автомагистрала "Тракия" да бъдат ремонтирани, настоя министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Призивът й идва дни след като започна усилен и спешен ремонт на виадуктите "Вършилата" и при село Церово.

Съоръженията бяха определени като опасни още след земетресението край Перник миналата година. Специална комисия тогава установи много дупки и цепнатини но конструкциите им.

Виадуктите са строени през 70-те и 80-те години на миналия век, като от тогава не са ремонтирани. Пълнени са единствено дупките по пътното платно.

Десислава Терзиева се извини на пътуващите по магистралата в посока към София, които в неделя попаднаха в километрично задръстване заради началото на ремонта при тунела "Траянови врата".

"Ремонтът ще продължи 12 месеца, но сега трябва интензивно да се работи, за да се направи повече преди зимния период", отбеляза тя.

По думите й дали ще се работи денонощно, ще прецени строителят.

Министър отново отбеляза, че вече има направен обходен маршрут, така че да се избегнат "тапите" по магистралата.

Още по темата
В посока София-Пловдив отклонението за алтернативния маршрут е при пътен възел "Мирово" по първокласния път и се преминава през Момин проход, Костенец, Белово до Септември.

Оттам се продължава по третокласния до Виноградец (през селата Злокучене и Карабунар) до пътен възел "Калугерово", където отново може да се излезе на магистралата.

В обратната посока маршрутът, препоръчан от министъра, е по същото трасе.

"От следващия месец започваме интензивни проверки на изградените нови пътища, които са още в гаранция", зарече се Десислава Терзиева и добави, че държи много да се работи качествено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase