Снимка: Creative Commons
fallback

Здравният министър Таня Андреева е поискала съкращаване на щата с около 10% в различни държавни структури към Министерство на здравеопазването. Това става ясно от съобщение на КНСБ до медиите с приложено копие от писмото на министерството.

Писмото е изпратено преди ден с искането до 22 август държавните структури да предложат конкретни параметри за оптимизиране на щатната численост с 10 на сто.

Съкращение на персонала се изисква от всички регионални здравни инспекции, психиатричните болници, центровете по спешна помощ, домовете за медико-социални грижи за деца, националните центрове по обществено здраве, наркомании, паразитни болести. Оптимизация на работещите се иска и във фондовете за лечение на деца и асистирана репродукция, както и в агенциите по лекарства, трансплантации и медицински одит.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ изпрати официално писмо до министър Андреева, в което настоява незабавно бъде оттеглено писмото за десетпроцентно съкращение в структурите, финансирани от Министерство на здравеопазването.

В писмото се посочва, че в противен случай КНСБ ще поиска официално оставката на главния секретар на МЗ Теодора Андреева, която е разписала писмото до директорите на държавните болници и учреждения.

В мотивите си от синдиката изтъкват, че републиканският бюджет за 2013 г. бе актуализиран и средствата в бюджета на МЗ бяха увеличени. От там алармират още, че въпросът за намаляване на броя на работещите не е обсъждан в отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Намаляването на екипите на спешната помощ и на броя на работещите в другите лечебни и здравни заведения ще влоши качеството на медицинската помощ в държавата, заявяват от синдиката.

В уточнение на министерството се посочва, че изисканата информация за съкращения не засяга заетите с лечебна дейност, а става дума за преструктуриране на общата администрация. От МЗ се аргументират за поставените кратки срокове с поетите от Министерския съвет ангажименти за съкращения в административния апарат до края на август.

Разпратеното от главния секретар писмо не е разбрано правилно от социалните партньори, уточняват от здравното министерство.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

123

преди 10 години

Пак,някой,не чул,не разбрал,а всичките вкупом реват,уточнете,разберете и тогава,ако е необходимо ревете,защото,администрацията ни, така е научена,да си почива на работа,а не да си върши работата.

55

bambu4a

преди 10 години

До АнонименДе да можеха да се разкарат тези търтеи и хрантутници.Та те са се впили като кърлежи по министерства и ненужни агенции и то със солидни заплати.Няма махане! Който успее или намери начин предлагам да го предложим за нобелова награда.

54

niki

преди 10 години

а щяха да разкриват 250 000 работни места ....

fallback