Борис Попиванов Снимка: Bulgaria On Air

„Септември ще бъде много политически горещ месец", каза политологът.

Генерален проблем на България е липсата на стабилна администрация, която да е независима от политическата сила, управляваща страната. Основният проблем на кабинета „Орешарски“ е, че три месеца са на власт, а не могат да направят още политическите си назначения като зам.-министрите. Това коментира в ефира на Bulgaria On  Air политологът Борис Попиванов.

„Септември ще бъде много горещ месец. Подготвяният от ГЕРБ вот на недоверие ще бъде интересен, защото за да мине, ще е необходимо нещо повече от гласовете на „Атака“. Националистите и бившите управляващи не образуват 121 гласа, а вече има пререкания в редиците на БСП“, каза той.

„Случилото се на 16 август (автобусите, пристигнали от провинцията в подкрепа на кабинета „Орешарски“) беше предварително премерване на силите, защото в продължение на два месеца основната инициатива се държеше от протестиращите срещу управляващите. През това време те постоянно се оправдаваха и обясняваха, а сега направиха изненадващ ход. БСП и ДПС показаха, че могат във всеки един момент да изкарат достатъчно много хора на своя страна“, каза Попиванов.

По думите му от референдума на 27 януари насам обществото е разделено сериозно. „Вече има и подписки, които се правят в подкрепа на правителството. Видно е, че мнозинството имат подкрепа“, твърди политологът.

Според него е необходимо кабинетът „Орешарски“ да направи някои стъпки, с които да задоволи исканията протестиращите, защото ако останат разочаровани от неизпълнението на желанието им за оставка, мирните протести може да преминат към агресивни.

Попиванов изрази мнение, че Реформаторският блок има най-големи шансове да спечели доверието на протестиращите, защото предлагат идеи, които се харесват от голяма част от българите. „Реформаторският блок ще се превърне в Ноевия ковчег за всички малки партии“, каза той.

Вижте целия разговор във видеоматериала от сутрешния блок на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase