Ангел Найденов. Снимка: Булфото
fallback

Числеността на войската ни е на санитарния минимум, казва министърът на отбраната Ангел Найденов в интервю за „Монитор“.

Найденов заявява, че няма отказ или спиране на реформата, а промяна в плана за развитие на въоръжените сили. „Говорим за отлагане на голямата част от тези дейности, предвидени за 2013-а и първата половина на 2014 г. Повече от 2000 души трябваше да бъдат съкратени. От тях около 800 човека ще бъдат запазени“. „Ако на фона на тези 800 човека добавим съкращаването в резултат на плана, но добавим и некомплекта на въоръжените ни сили, става ясно, че сме на санитарния минимум“, казва Найденов.

Относно състоянието на техниката в Българската армия министър Найденов казва, че „когато техниката на разположение във ВВС е на земята, какво повече е необходимо да бъде добавяно! Тогава, когато от 12 хеликоптера „Кугър” само 1 лети, или тогава, когато от хеликоптерите „Бел” нито един не лети, или тогава, когато самолетите „Пилатус” са всичките на земята, какво повече да говорим?! Тогава, когато бойните ни хеликоптери са изцяло на земята, трябва ли да се добавя нещо?! Задълженията до този момент са около 140 млн. лв.“, посочва министърът.

Като своя амбиция Найденов определя до края на годината „да имаме разбира се, не напълно възстановяване на всички въздухоплавателни средства, с които разполагаме, но да вдигнем във въздуха хеликоптери, включително бойни, да имаме осигурена поддръжка на кугърите, възстановена летателна годност на беловете и на пилатусите“.

Министърът е на мнение, че е необходимо въвеждане на военното обучение в училище. „Предвидени са по 5 часа в учебната програма за 9 и 10 клас. Очевидно е, че това е недостатъчно като обем от знания или придобиване на умения, включително за реакция при кризисни ситуации. Имал съм много срещи с ученици в горните класове – 11-и и 12-и, и на въпроса за военно обучение голямата част от младежите бяха „за”, включително за летните лагери, ако то бъде въведено като свободно избираем предмет“, споделя Найденов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 10 години

Накратко по един доста груб начин си изпълняваме предписанията от Ран-Ът да останем 5 млн - по-малко работа и масово съкращаване .

92

Мюра

преди 10 години

Армията, като държавата - липсва. И Франция е заобградена само от ,,приятели,, пък има сериозна армия. Ама Франция си е държава. Въпреки липсата на армия обаче, имаме министерство. Къде иначе, ще работят една камара връзкарчета ?

91

сократе бря

преди 10 години

аз съм явно *** щото не загрях коментара на 88 какво противоречи с твоя та да го апострофираш или коментираш?

fallback