Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Ревизия на лобистките закони, които са довели до изкуствени монополи и картелни споразумения, обещава планът с икономически и социални приоритети на правителството, по-известен вече като Плана „Орешарски“. Програмата с амбициозното заглавие „Държавност, развитие, справедливост“ вече е публикувана от Министерския съвет.

Преди няколко дни беше публикувана по-кратка програма на кабинета, с уточнението, че това са мерките, които ще бъдат изпълнени на един първи етап, в условията на приетия от предишното правителство бюджет.

В окончателния План „Орешарски“ се посочва, че „в резултат на водената през последните четири години непоследователна и волунтаристична политика, днес страната се намира в дълбока институционална криза и икономическа депресия“. Според авторите му страната се нуждае от спешна стабилизация, тъй като обществото е „разтърсвано от социално отчаяние и безперспективност“.

Обещават се законодателни промени, гарантиращи интересите на реалните земеделски производители на борсите и тържищата. Предвижда се правно регулиране в областите защита на правата на потребителите в интернет и защита на потребителите в туризма.

Записаните в плана промени в Закона за енергетиката вече са факт, а измененията  на Закона за обществените поръчки,  за да имат до тях достъп малките и средните фирми, са на етап обществено обсъждане, като в плана се обещава въвеждане на електронни търгове за обществените поръчки.

В плана се обещават законодателни промени за преодоляване и предотвратяване на междуфирмената задлъжнялост. Записано е и ускорено въвеждане в българското законодателство на директивата за борба със забавянето на разплащанията по търговските сделки.

Ще се анализира доколко са ефективни досегашните стимули за инвестиции и се планира промяна в Закона за насърчаване на инвестициите.

В частта за финансовия сектор е посочено и въвеждане на европейските регулации в областта на ипотечните кредити. Очакват се законодателни промени с цел по-ясни и прозрачни критерии при определяне на лихвите по договори за кредит, както и да бъде прекратена възможността за едностранна и произволна промяна на лихвата от банката – кредитор по сключен договор за кредит въз основа на субективни критерии.

Ще се подготвят промени и в Закона за регионалното развитие, както и в правилника за прилагането му.

По отношение на електронното управление се предвиждат законодателни и административни промени за преминаване към електронен архив. Ще се правят подобрения в Закона за електронните съобщения и Закона за пощенските услуги.

Ще се пишат два нови закона – за предучилищното възпитание и училищното образование, както и за професионалното обучение, и ще се въвежда държавен стандарт за учителския труд.

Планирани са рамков закон за системата на сигурността и устройствено-функционални закони за Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, служба „Военна информация” и нов закон за МВР, както и промени в Закона за отбраната.

В областта на културата ще се правят промени в Закона за авторското право и сродните му права, Закона за културното наследство, нов Закон за защита и развитие на културата, Закон за сценичните изкуства, нов Закон за народните читалища. Очаква се регламентиране на меценатството.

Останалите промени, вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase