Спортният министър Мариана Георгиева. Снимка: БТА

Държавата ще подкрепи кандидатурата на България за домакин на срещи от Европейското първенство по футбол през 2020 година, съобщи спортният министър Мариана Георгиева след заседанието на правителството.

На оперативно заседание днес кабинетът е обсъждал „опорните точки за сътрудничество“, като на следващото редовно заседание се очаква да бъдат обсъдени конкретните ангажименти на държавата.

Един от тях ще бъде свързан с реновиране на Националния стадион „Васил Левски”. По-сериозният ангажимент е по изграждане на нов национален стадион, заяви Георгиева, като уточни, че министерството не може да действа самостоятелно, а в сътрудничество с Българския футболен съюз.

Спортният министър съобщи, че се предвижда изграждане на мултифункционален спортен център във всяка община, който ще включва тенискорт, плувен басейн и игрища за футбол на малки вратички, за волейбол и за баскетбол.

Не са правени конкретни финансови разчети за центровете, защото изграждането им ще бъде заложено при изработването на бюджета за следващата година и съобразено  с бюджета на общините в частта „ангажименти по отношение на спорта“.
Предвижда се финансирането на спортната политика да се осъществява с публични средства чрез новите оперативни програми и чрез създаване на условия за развитие на публично-частно партньорство.

Новите съоръжения са предвидени в Националната програма за развитието на физическото възпитание и спорта за периода 2013-2016 г., която правителството прие днес. Георгиева уточни, че такава програма е приета и през октомври 2012 г., но една трета от мерките в нея били с изтекъл календарен срок.

Акцентът в новата програма пада върху спорта по местоживеене, по месторабота, за всички възрастови групи, включително и за хора с увреждания. Георгиева изтъкна, че ще се възстановява връзката между държавата, общините, спортните организации. Приоритет е и развитието на масовия спорт, като основа за селекция и развитие на деца и младежи с изявени спортни способности.

Другият приет документ от правителството днес в ресора на Георгиева - Доклад за младежта за 2010-2012 г., показва тревожни показатели спрямо 2009 г.: увеличен процент на безработицата, на отпадащите от образователната система ученици, намален брой на студентите. За две години с 2% увеличение на отпадането на учениците е тревожно, изтъкна министърът и допълни, че студентите са намалели с 1%.

Срокът за доклада по закон е бил 30 април 2012 година, но решихме, че трябва да го изготвим, за да бъде опора за политики на новия кабинет, уточни Мариана Георгиева. Документът, който представя основните дейности, извършени от централните и местните органи на управление в полза на младите хора в страната, ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase