Исмаил Арамаз. Снимка: архив Булфото

Турция не предявява претенции за собственост в България, обяви Посланикът на Република Турция в България Исмаил Арамаз. По негови думи процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи. Това съобщиха от дирекция "Информация и Ситуационен център" към Министерството на външните работи.

Посланикът беше извикан в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция твърдения на вицепремиера на Република Турция Бекир Боздаг, че "Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България", посочват от МВнР. Тази информация намери и място в българските медии.

Посланикът на Република Турция е заявил, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България г-н Росен Плевнелиев, от страна на МВнР беше отбелязано, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости, се посочва в съобщението на дирекция "Информация и Ситуационен център".

Както Dnes.bg вече писа, в неделя мюсюлманското настоятелство в Пловдив  обяви, че претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища.
Днес вицепремиерът Зинаида Златанова обясни пред БНТ, че няма официално искане от турската страна за стопанисване на вакъфските имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase