Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Няма официално искане от турската страна за стопанисване на вакъфските имоти, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ.

Както Dnes.bg вече писа, турската страна предяви искане за имоти у нас. В неделя мюсюлманското настоятелство в Пловдив  обяви, че претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища.

Златанова беше категорична, че срещата й с турския вицепремиер Бекир Боздаг е била протоколна. Той беше на посещение у нас миналата седмица, а визитата му предизвика скандал, защото представители на българските медии не бяха допуснати до нея. На вечерята беше и президентът Росен Плевнелиев. По-късно стана ясно, че срещата е била работна и не е било предвидено на нея да присъстват журналисти. Появиха се спекулации, че на въпросната среща Плевнелиев и Боздаг са обсъждали вакъфските имоти. Тези твърдения бяха категорично отхвърлени от прессекретариата на държавния глава.

Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща, заяви днес Зинаида Златанова. Въпросът с турските имоти е решен още 1909 година, категорична бе тя и допълни, че мястото на подобни спорове е в съда.
Златанова коментира и реформата в съдебната система.

"Съдебната система не се нуждае от пари за реформа, а от усещането за справедливост у гражданите. Реформата трябва да върне усещането за върховенство на закона и държавност, което не може да бъде купено с пари", отбеляза  още Зинаида Златанова.

От думите й стана ясно, че тя иска по-голямо гражданско участие в съдебната система. Това може да стане най-вече чрез института за съдебния заседател. Така гражданите ще могат да участват равноправно в съдебните дела, защото по закон съдебният заседател има равни права със съдията, обясни още тя.

"Всеки гражданин, който желае, може да се впише в специален регистър и да участва в съдебни дела", заяви още министърът. Тя допълни, че така ще бъде повишено доверието в системата.

По думите на вицепремиера, който отговаря за еврофондовете, в новия програмен период 2014-2020 приоритетни за страната ни ще бъдат науката, образованието и иновациите. Тя припомни, че този път ще имаме ОП “Образование и наука“.

Имаме нужда от инвестиции във всяка сфера на икономиката и социалната среда, коментира още Златанова.

България е най-бедният член на Европейския съюз (ЕС) и европейските фондове са един от източниците на средства за развитие, подчерта тя и отбеляза, че страната ни има нужда и от програма за наука и образование.
Министърът призова научните среди „да помогнат да убедим Брюксел за нуждата от тази програма”. "Науката и иновациите са сериозен приоритет за страната ни", обясни Златанова.

"Ще бъдем по-подготвени за нова програмен период, който започва през 2014 година", убедена е тя и допълни, че е много важно как ще напишем оперативните програми, защото те ще бъдат ползвани от поне две правителства.
Важното  обаче не е толкова каква е сумата сега, а колко ще бъде усвояването в края на периода. „В момента усвояeмостта на средствата е 35% и България е на предпоследно място по този показател в ЕС”, коментира Златанова.

Екипът на Златанова работи много активно за облекчаване на правилата по отношение на усвояването на европейски средства, стана ясно от думите на министъра.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase