Румен Гечев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Сделката за печатницата на БНБ трябва да бъде разгледана в Народното събрание преди финализирането й. За това настоява депутатът от БСП Румен Гечев, който е член на Комисията по бюджет и финанси. Гечев каза, че при сделка от такава важност за националната сигурност трябва да бъдат елиминирани всякакви рискове.

Рисковете са свързани с това, че става дума за стратегическа дейност на централната банка, а именно печатането на българските пари, тоест става дума за приватизация на печатането на пари по същество, тъй като машините, с които се печатат парите се, извеждат от активите на държавната печатница и се включват в ново съвместно дружество с белгийска фирма, която от своя страна е дъщерна фирма на френска фирма, световно известна в печатането на пари, каза той пред БНР.

По думите му проблемът е, че при това извеждане на активите, техният дял в новото дружество е само 30 процента и е притеснително, че тези 30 процента са даже под блокиращата квота от 34 процента, с която да се контролира евентуално увеличение на капитала. При бъдещо увеличение на капитала на фирмата, а затова вече може да вземе решение самостоятелно дружеството и без съгласието на БНБ, този дял от 30 процента на БНБ може да слезе надолу и да придобие някаква незначителна стойност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

СС

преди 10 години

Атакаааа...продайте печатницата на евреите като в САЩ и ще видите"кон боб яде ли и магаре стока ли е" !!!???

28

SOS

преди 10 години

Ako tozi dogovor bade podpisan kakto se pi6e i komentira do 16.08, tova 6te e krajat na Bg. Balgarija 6te izgubi svojata nezavisimost. Togava izop6to njama da ima nikakvo zna4enie koja partija i koj to4no e na vlast. Rotfeler navremeto e kazal:"Dajte mi vazmojnost da pe4atam pari i izop6to njama da me interesuva koj upravljava". Vav Faktor BG ima statija, v kojato se kazva,4e pregovorite po dozi dogovor sa zapo4nali po vreme na slujebnoto pravitelstvo. ....4atete Faktor.Bg, mislete dokato vse o6

27

Анонимен

преди 10 години

Оказва се че ФШОГ за първи път в своята 170годишна история ще печати банкноти извън територията на Франция : други балами няма! Също като с приватизацията - срещу 2 милиона разни западни тарикати си "купиха" мини със стотици милиони годишно производство! И разни умни и красиви ти обясняват че така осигурявали заплати на работниците!*** хора не виждат как си губят държавата как ще се окажат във финансов съюз с Турция след като Евозоната се разпадне на 2-3 под-зони. Защото натам е тръгнало.

fallback