Снимка: архив Булфото
fallback

Няма опасност от зърнена криза. Това стана ясно от думите на земеделския министър Димитър Греков след заседанието на МС. По негови думи реколтата от ечемик и пшеница е най-добрата от една година насам. Греков обясни, че това се отнася и за количеството и за качеството на продукцията.

До момента са събрани 96 процента от пшеницата и 99,5 на сто от ечемика. Събраната реколта възлиза на около 4,7 тона зърно. Кампания 2013 е с изпреварващ темп спрямо 2012 година, заяви Греков. По негови думи това се дължи на подходящите сортове, добрата техническа обезпеченост и метеорологични условия.

Греков обясни още, че на днешното заседание на Министерския съвет е взето решение да бъдат предоставени допълнителни средства от Държавен фонд „Земеделие” в размер на 12 милиона лева по бюджета на Министерство на земеделието и храните за 2013 г.

Средствата, които получаваме сега, са жизнено важни, заяви Греков.

Те ще бъдат насочени към програми за надзор и ликвидиране на болестите, подаване на заявления и подпомагане на земеделските стопани, разплащане на задължения.

Греков обясни още, че ще настоява поне 20 процента от полагащите средства на земеделските производители да бъдат разплатени предварително.

Министърът обясни още, че утре земеделските производители имат среща при премиера Пламен Орешарски. На нея ще се обсъдят точно въпросните плащания.

Утре ни предстои много важна задача, която трябва да решим за всички земеделски производители, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 10 години

И кого успокоява ?

17

t0read0r

преди 10 години

мутрета ще има да изнасят.. чакаме още да се похвалите, че сте спрели контрабандния внос на плодове и зеленчуци и че сте насърчили многокултурното земеделие. пшеницата се произвежда с пари от субсидии, минимални ренти, машини и отива за износ.

16

Даола

преди 10 години

Добивът на пшеница за 2013 е около 4 700 000 тона - миналата е бил около 3 900 000.

fallback