Живко Георгиев Снимка: Bulgaria On Air

Мажоритарният вот няма да реши проблема на протестиращите срещу олигархията, коментира в ефира на Bulgaria On Air социологът Живко Георгиев.

„При едни мажоритарни избори богатите икономически много по-лесно ще успеят да вкарат хора в парламента“, допълни експертът.

По думите му проблемът не е в олигархията.

„Богати хора има навсякъде. Причината, поради която Бил Гейтс не може да действа като олигарх, е, че политическата система в САЩ няма да го позволи“, коментира Георгиев. Според него проблемът на българската политическа система е, че гражданите не могат да контролират диалога. Основното искане на протестиращите за оставка обаче не предполага диалог, а поставя ултиматум, заяви социологът. Той подчерта, че не вижда особен смисъл от провеждането на избори през есента.

„Те биха репродуцирали приблизително същите резултати, като евентуално в парламента да влезе и сформиращият се в момента реформаторски блок“, обясни Георгиев. По думите му „Атака“ също ще влезе в Народното събрание, ако има избори след месец-два. Голяма част от хората обаче отново няма да бъдат представени в парламента.

Социологът заяви още, че протестът е показал на управляващите, че нямат мандат за обичайния от последните 20 години тип политика. По думите му диалог много лесно може да се получи, ако има желание. Той изрази надежда, че след ваканцията депутатите ще го осъществят.

„Надявам се да стартира широк публичен диалог с активното участие и на медиите, но не по темите оставка или не, а по важните въпроси за обществото. И в кратко време да се стигне до списък със задачи, след изпълнението на които да се подготви провеждането на избори“, коментира Георгиев и допълни, че е по-важно да бъдат излъчени политически легитимни институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase