Плевнелиев награди китайския посланик с орден "Стара планина" - първа степен. Снимка: БТА

Китайските инвестиции в България само за една година нараснаха пет пъти - от 14 млн. евро през 2012 до 85 млн. евро през първата половина на 2013 г., каза президентът Росен Плевнелиев, който награди с орден "Стара планина" - първа степен, посланика на Китай у нас Гуо Йеджоу.

Отличието беше дадено за заслугите на дипломата за развитието на двустранните отношения, както и по повод на окончателното му отпътуване от страната. За последните три години стокообменът между България и Китай се удвои - от 980 млн. щ.д. през 2010 до 1,9 млрд. щ.д. през 2012 г., отбеляза държавният глава, цитиран от БТА.

Плевнелиев посочи, че благодарение на усилията на посланика е бил даден съществен тласък на политическия диалог на високо равнище.

Президентът отбеляза, че са се поставили основите на нови инвестиции от Китай в България и даде като пример  земеделието и производството на храни, строителството, производството на транспортни средства и други индустриални стоки, енергетиката.

Посланик Гуо Йеджоу прие отличието като оценка не само за своята работа, а и за работата на екипа си. Орденът показва, че за България традиционното приятелство и практическото сътрудничество между Китай и България са изключително важни, каза дипломатът, който също отбеляза интензивните двустранни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase