Лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. Снимка: Булфото, архив

Реформаторският блок се отваря за голям гражданския съвет, в който ще влизат общественици и неправителствени организации за пренаписване на обществения договор и рестарт на демокрацията.

Това стана ясно днес от срещата на лидерите на петте формации в Реформаторския блок и част от университетските преподаватели, които миналия петък излязоха с открито писмо към партиите да се отворят за диалог с гражданите, съобщиха от пресцентъра на формацията.

"Нашето предложение е към Реформаторския блок е да бъде учреден граждански съвет, в който да участват и да търсят единодействие и граждани. Трябва да се опитаме да създадем едно могъщо обединение, което по-късно да се превърне в основа на едно реформаторско управление", призова в началото на срещата проф. Михаил Неделчев, почетен професор от Нов български университет.

"Правим политическа иновация", заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че отдавна е дошло време, в което партиите трябва да отстъпят една крачка назад, за да пуснат гражданите във формулирането на политическите решения. "Партиите изядоха почвата на политическото, нужно е тя да се рекултивира", посочи тя.

"Нашата задача не е да печелим доверие за нас, а да върнем доверието на критичен брой българи в демокрацията. Улицата дава диагнозата, но решението трябва да дойде именно от обединението на партии и граждани", заяви лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев.

Лидерът на Национална партия "Свобода и Достойнство" Корман Исмаилов коментира, че партиите в блока и университетските преподаватели имат еднакво разбиране, че партиите в парламента са доказали своята олигархическа зависимост и трябва да си ходят. Той посочи, че Реформаторският блок търси максимално общи цели и обща стратегия за развитие на страната и ще засили усилията си за свалянето на правителството.

"Трябва да кажем ясно и категорично, че всеки един гражданин на тази държава има право да участва в този граждански съвет", пък заяви лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов.

"Всички сме активни участници в протестите. Желанието ни е цялата тази енергия, която се разгръща по площадите да получи израз чрез представителство в бъдещите форми на управление", коментира проф. Михаил Неделчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase