Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Остри думи към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отправи председателят на ДПС Лютви Местан. Той обясни, че сутринта поздравил с ”Добре дошли” Борисов и парламентарната му група.

Бих искал да сте дошли с добро. Бих искал да сте тук не само по точката с актуализация на бюджета и мотивът да сте на тази точка да не е само това, че сте категорично против. Чуйте собствените си думи за съгласие, заяви Местан.

Изказването му дойде по повод думите на Бойко Борисов минути по-рано, че трябва да се проведат предсрочни избори и после да се търси съгласие. Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че днешната първа точка на заседанието – актуализацията на бюджета, не е в дневния ред на обществото. Местан изобщо не се съгласи. Лидерът на ДПС обвини Борисов, че се опитва да нагнетява обстановката, като прави некоректни изказвания и плаши хората с актуализацията на бюджета.

Колко дълг емитирахте за три години и няколко месеца управление, попита Местан и сам си отговори - над 4 млрд лева. Осем милиарда струва точно на тези български граждани 3,5 години управление на ГЕРБ, ядоса се Местан и допълни, че на този фон сега Борисов се опитва да плаши с 1 млрд. лева дълг.

Още по темата
Това е разликата между отговорното говорене и подклаждането на напрежение с некоректни тези, заяви Местан. Лидерът на ДПС намери и причина защо Борисов иска незабавна оставка на кабинета.

Политическото време, с което би разполагал кабинетът "Орешарски", е проблем за хората от списъчното тефтерче, каза лидерът на ДПС, като визираше тефтерчето на Филип Златанов. Местан отново припомни, че то разкрива начина на управление на страната през последните години.

Ние казахме, че този кабинет е първият, зад който не стои ясно изразено парламентарно мнозинство. Това е първият български кабинет на политическото малцинство и това е риск, заяви Местан.

Той отново се спря подробно и на ролята на партия „Атака“. По думите на председателя на ДПС тя има участие само в поддържане на кворума.

Според Местан преди „с разтопени от кеф лица – и премиерът, и вицепремиерът, и всички министри, сред които можем да познаем днешния държавен глава”, са ръкопляскали на изказвания на Волен Сидеров. Ваше право е да раздавате морални присъди, но тази присъда е и автоприсъда, заяви Местан. Време е да спрем и с реваншистките нагласи и с непрекъснатото връщане на лентата назад, заяви още Местан.

Местан смята, че протестите имат две лица.

Протестите показаха и второто си лице. Единият символ е звукът на пианото, но за съжаление има още е един символ – павето. И нямаме право на генерализирани оценки. "Да" на пианото, "не" на павето. Това трябва да го кажем всички, завърши Местан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase