Снимка: Bulgaria On Air

Напрежението в страната е свързано с актуализацията на бюджета и липсата на доверие за правилното харчене на заема от един милиард лева“, каза в ефира на Bulgaria On Air финансистът и бивш изпълнителен директор на Агенцията по приватизация Тодор Николов.

„Според мен се пропусна нещо – толкова дълго време мина от началото на протестите, не спират, а управляващите не обръщат внимание. Няма как да очакват, че нищо няма да се случи. Не трябваше в часа на протеста да започват обсъжданията на бюджета“, каза той по повод протеста от изминалата нощ, прераснал в кървави слбъсъци между полицията и гражданите.

„От политическа гледна точка е необходимо да има актуализация, защото настоящият бюджет е разработен от бившия финансов министър Симеон Дянков, а всяка управляваща партия има своите цели и виждания, които очевидно са различни между сегашното правителство и предходното“, коментира Николов.

По думите му трябва да се разгледа и друга страна, а именно, че прогнозите на Симеон Дянков за икономически растеж няма да се сбъднат и приходната част няма да се изпълни. „В новия бюджет е необходимо да са очертани ясно вижданията на политиците. Мотивите за заема - социалните и разплащането с бизнеса, не са достатъчни, за да се доверят гражданите. Няма конкретни цели. Изнесената информация не е достатъчна за икономистите и синдикатите“, каза той.

За развитието на бизнеса трябва да има стабилност – и политическа, и икономическа, нещо, което липсва в момента, посочи финансистът.

Според него е необходимо да се направи преразпределение на перата в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase