Снимка: БТА

Лидерът на БСП Сергей Станишев твърдо застана зад премиера Пламен Орешарски относно актуализацията на бюджета, която ще стане факт през тази седмица, след като парламентът я одобри.

Той упрекна всички, които са против измененията в рамките на държавната хазна, че застават зад гърба на финансовия министър в правителството на Бойко Борисов.

„За Симеон Дянков не може да се каже много, момчето дойде, направи си CV- то , вкара ни във фризера и си замина, докара ни до този хал. Той работеше за българския бизнес на един прост принцип – „докато научили магарето да не яде”, то умряло, коментира червеният депутат Петър Кънев.

Този бюджет, който функционира, не е на БСП, но в неговите рамки е принудено да работи и сегашното правителство и актуализацията се дължи на грешки при разчетите и на ангажиментите на Борисов, поети в рамките на тази година, обясни Станишев.

Той защити Орешарски и с мотива, че е крайно време да се спре с порочната практика на предишните управляващи да не се разплащат с бизнеса и да не връщат ДДС навреме.

Още по темата
Основното е, че това правителството иска да спре практиката на Дянков, която доведе до фалити и нови безработни, каза лидерът на БСП. Той припомни, че през 2009 г. Дянков обяви, че ще постигне нулев дефицит.

„С този мотив спря разплащането към бизнеса и създаде гигантска междуфирмена задлъжнялост и въпреки това дефицитът стана 4,3 на сто от БВП и за пръв път България  влезе в процедура на свръхдефицит”, настоя Станишев.

Според него по времето на ГЕРБ България само на хартия е била страна с нисък дефицит, а на практика е било обратното.

„Беше изяден фискалният резерв и беше увеличен външният дълг. Сега правителството се опитва да запълни дупките на Симеон Дянков, любимия министър на Борисов, който го наричаше неговото „слънчице”, упрекна соцлидерът. 

Като доказателство за това Петър Кънев цитира данни, според които българите са намалили цигарите два пъти, а всъщност това е заради контрабандата.

1,2 млрд. лв. са влезли в хазната от продажбата на цигари през 2007 г., през 2009 г. са били 840 млн., през 2010 г. - 570 милиона, а през 2012 г. - 622 милиона, каза Петър Кънев.

За БСП властта не е самоцел, но не може да се каже дали ще има избори септември, октомври, май или след 4 години, коментира Станишев на 40-ия ден от протестите срещу правителството.

След като вчера евродепутатът от левицата Илияна Йотова коментира, че е възможно да има вот през май, когато ще избираме и представители в ЕП, днес Станишев отсече, че не би препоръчал на никого в БСП да прави изказвания за продължителността на правителството и да прогнозира избори.

Нито протестиращите, нито управляващите представляват цялото общество, няма монопол, но без диалог няма как да  се решават проблеми и ние сме готови на разговори, но без ултиматуми, коментира той.

Станишев призна, че социалистите са готови на разговори и с ГЕРБ, но в никакъв случай не може да става въпрос за съвместно  правителство между БСП и партията на Борисов. Според него сега няма условия за предсрочни президентски избори.

Въпреки това той призна, че е разочарован от поведението на Росен Плевнелиев, „защото той с изказванията си стана страна, а трябва да е президент на всички българи”.

„Той доброволно напусна ролята си на обединител и това е жалко, надявам се да си направи изводите и поуките и да не върви по тази плоскост повече”, препоръча му Станишев.

Относно тефтерчето с имена на политици, намерени в бившия вече шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, Станишев коментира, че това показва как е властта е използвала институциите за шантаж според политическата съобразност. По думите му Искра Фидосова и Борисов са си признали вината, след като тя напуска ръководството на ГЕРБ и парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase