На пресконференция вчера ГЕРб обявиха, че влизат в НС. Снимка: БТА

Аз лично не искам да ме замерят с домати. Аз лично смятам, че не съм корумпирана, не съм свързана с кръгове и не желая да легитимирам този парламент с моето присъствие там. Така депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обясни пред БНТ защо не влиза в Народното събрание. Парламентарната група на ГЕРБ отказа да влиза в НС, след като седмици идваше там, но не гласуваше в пленарната зала.

Тя посочи, че с колегите й ще се върнат в четвъртък в Народното събрание, когато се очаква актуализацията на бюджета да бъде обсъждана на първо четене. Тя беше одобрена от правителството на извънредно заседание в понеделник.

Днес ще бъдем и на бюджетна комисия. Като народен представител всеки един от нас може да присъства на комисия, на която пожелае, обясни Стоянова. По нейни думи обаче представителите на партията на Бойко Борисов няма да могат да гласуват, защото не са избрани за членове на комисиите. Припомняме, че ГЕРБ не предложи свои представители в парламентарните органи.

Депутатът допълни, че след гледането на бюджета партията отново ще излезе от НС. Бюджетът е по-важен от Изборния кодекс, засега не виждаме друг законопроект, който да има такава важност, обясни още Стоянова. Припомняме, че ГЕРБ бяха обявили, че ще се върнат в НС само за Изборния кодекс. Тя отново застъпи тезата на партията си, че няма нужда от актуализация на бюджета.

Стоянова коментира още, че бюджетният дефицит от 2009 година насам постепенно е намалявал, а сега за пръв път има връщане назад и той ще бъде увеличен. "Защо се налага това? Очакваме спад в икономиката ли?", попита риторично депутатът.

Според нея формирането на нов дълг е оправдано до размера на дефицита в бюджета в момента, по-голяма сума би била само изкушение да бъде похарчена. За пръв път се прави актуализация на бюджета, преди да са обявени резултатите от изпълнението му към средата на годината, посочи още Менда Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase