Тунчер Кърджалиев. Снимка: ДПС

Ако обществото се успокои, ще забележи неистовия порив на правителството да изпълни ангажиментите си, поети в предизборната кампания, обяви пред "Фокус" д-р Тунчер Кърджалиев, депутат от ДПС.

"Първите мерки, които бяха обещавани в предизборната кампания от страна на управляващите партии са взети и се въведе една много добра практика за ежемесечно отчитане на свършеното", посочи той.

Кърджалиев изтъкна, че настоящата власт е легитимна, избрана на демократични избори и заслужава толеранс от страна на обществото, за да покаже какъв е потенциалът и какви са възможностите на настоящото правителство.

По думите му период от 6-12 месеца би загатнал и би прокарал началните планове, би говорил за възможностите, за капацитета на едно правителство, а пълната картина се получава поне след 1-2 години управление.

За продължаващите улични протести, той коментира, че всичко това е много необичайно, парадоксално за една демократична политическа система.

"В една демократична държава винаги може да има такива процеси, априори, но обикновено зрелостта на тази демокрация коригира всички недъзи, или поне в кратко обозримо бъдеще ги прави общоприемливи за по-голяма част критична маса от обществото. Точно това, за съжаление, не се случи през този месец и половина и това е жалкото за актуалното състояние на българския социално-икономически живот", заяви Кърджалиев.

За искането на оставката на кабинета "Орешарски" той заяви, че това е вариант, който иска една част от протестиращите, но която обаче не е доминиращата.

"Да не забравяме, че една партия е представителна част от обществото и че двете управляващи партии имат също свои привърженици, които могат също, дори по брутален и агресивен начин, както станахме свидетели при дни, да защитят своите партийни пристрастия и своите партийни лидери", завърши Тунчер Кърджалиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase