Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов коментира, че не вижда възможност в скоро време здравната вноска да се покачи от 8 на 9%, тъй като доходите на хората няма да се увеличат.

След среща със здравната министърка Таня Андреева той каза, че увеличаването на вноската може да доведе до по-ниска събираемост, тъй като много хора биха се отказали да плащат.

Само преди три дни Андреева се обяви за скок на здравната вноска, но с уточнението, че сега точно не е времето това да стане факт.

Още по темата
"Крайно време е да се види структурата на здравнонеосигурените хора - кои са в България, кои могат да бъдат покрити от социален фонд, кои могат да плащат, но не го правят, и за последните да има санкции", настоя днес синдикалистът.

Кокалов добави, че министър Андреева е изразила становището си за изработването на Национална здравна карта по различни индикатори - демографски показатели, заболеваемост, наличен леглови фонд и др.

Не е била обсъждана обаче темата за закриването на болници.

"Обсъждахме възможности за регулиране на ситуацията по отношение на лекарствата за онкологични заболявания, за болниците за рехабилитация, за средствата в Националната здравноосигурителна каса, които няма да може да бъдат повишени, за допълващото здравеопазване чрез частните фондове и др.", каза още Кокалов.

Той обяви, че се очаква следващата седмица да се свика Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

"Именно в съвета е мястото за разговорите за доходите на лекари и медицински сестри", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase