Не смятам, че е редно парламентът да работи под натиск и да му се налагат решения от улицата, каза Юрий Асланов. Снимка: Булфото

Шефът агенция АФИС, социологът Юрий Асланов, твърди, че предсрочните избори са неизбежни, но въпросът е кога да се направят.

"При избори сега, както се иска от протестиращите, резултатът е предизвестен – в парламента ще влязат само три партии и едва ли това е, което те искат да постигнат", смята той.

Според него сега е напълно безсмислено да се проведе предсрочен вот, важното сега било парламентът и правителството да бъдат оставени да свършат няколко неотложни неща и промени в закони.

"Протестиращите, а и отсъстващата от парламента опозиция в лицето на ГЕРБ заявяват – направете тези и тези промени в Изборния кодекс и си отивайте!

Лидерите на ГЕРБ казват, че ще влязат в парламента само ако се обсъждат промените в Изборния кодекс. Добре, ами ако другите излязат – какво правим. Странно, че няма никакво доверие в парламента, а от него се изисква да направи промяната. Логиката се къса. Не смятам, че е редно парламентът да работи под натиск и да му се налагат решения от улицата.

Ако някой е на мнение, че улицата представлява мнението на мнозинството от народа, най-лесният начин да проверим дали това е така е като отидем на избори. Непризнаването на изборните резултати от страна на отделни групи граждани няма да ни отведе до никъде", твърди Юрий Асланов.

По думите му ролята на Волен Сидеров е силно преувеличена, както и опасността от неговата партия.

"Много по-опасно е партия като "Атака" да е извън парламента. Нито Волен, нито "Атака" са фашисти, както ги наричат. Част от реториката на някои от лидерите им съдържа ксенофобски окраски, но в основата си тяхната платформа е социална и радикално лява. Посланията им се ползват с подкрепата на широк кръг от граждани", настоя Асланов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase