Снимка: Булфото, архив

Данните, в резултат на използване на специални разузнавателни средства /СРС/, отпадат от списък на категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна. Това решиха депутатите от Парламентарната комисията по правни въпроси при обсъждане за второ четене на промени в Закона за СРС.

Списъкът с информацията, която е държавна тайна, е част от Закона за защита на класифицираната информация. Държавна тайна обаче ще бъде информацията за използваните, съгласно законовите разпоредби, специални разузнавателни средства, т.е. техническите средства и/или способите за тяхното прилагане.

По времето на дискусията тезата за отпадане на класифицирането, като държавна тайна на данните събрани чрез СРС, застъпиха представителите на адвокатурата, на ВСС и на Върховния касационен съд.

Против бяха от МВР, ДАНС и прокуратурата.

Според заместник-председателят на ВКС Павлина Панова е важно тези данни да влизат в съда като класифицирана информация, защото по принцип право да решава за декласифицирането им има само органът, който е решил да ги определи като държавна тайна. От адвокатурата поискаха да отпада секретността на данните, събрани чрез СРС и на досъдебна фаза, съобщи БТА.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев каза, че те подкрепят отпадането на държавната тайна за информацията, получена чрез СРС, на съдебна фаза, но тя трябва да остане за досъдебната фаза. Той засегна тезата, че декласифицирането за съдебна фаза трябва да става по разпореждане на главния прокурор при по-облекчена процедура.

Председателят на комисията Христо Бисеров поясни, че ако има друга причина тези данни да са секретни, примерно, когато засягат националната сигурност, те няма да се разсекретяват.

Преценката за това ще направи прокурорът, каза Бисеров.

След тази промяна делата, по които има информация, събрана чрез СРС, ще се разглеждат от съда при открити врата. До сега решението дали да се засекрети делото вземаше съдебният състав.

Прието беше още разрешение за ползване на СРС да се иска от съответния окръжен съд, а не от произволен окръжен съд. Освен това при произнасянето си съдът може да поиска от заявителя, желаещ да ползва такъв метод, да му бъдат предоставени всички материали, които имат отношение към искането.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase