Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ категорично се противопоставиха на актуализацията на бюджета, поискана днес от премиера Пламен Орешарски.

Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов нарече спекулации фактите, които изнесе днес министър-председателят в парламента.

По неговите думи актуализацията е била обоснована с "противоречиви факти и обстоятелства за развитието на икономиката, бюджета и усвояването на еврофондовете".

"За пореден път левицата и сегашната коалиция, в безпринципния си формат, показа най-лошото си лице. Да искаш да изземеш от хората повече, да ги задължиш повече, с неясни мотиви, е безотговорно и неприемливо за всяко център-дясно мислещо политическо пространство. В този смисъл протестите на гражданите са тотално неразбрани от хората на властта", категоричен бе Горанов.

Още по темата

"Това е опит да се купи подкрепа, да се спечели благоразположението на хората. Това е платената любов, при това на кредит, срещу безплатната омраза", заяви от своя страна Томислав Дончев, бивш министър на еврофондовете.

Той предупреди, че трябва да се внимава с параметрите на дефицита, защото надвишаването му означава автоматично спиране на еврофондовете, както за този програмен период, така и за следващия.

"Не искам да звуча драматично, но играта с дефицита може да има пагубни последици", предупреди Дончев.

Владислав Горанов обясни, че ГЕРБ продължава да счита за "крайно авантюристично" на толкова ранен етап от изпълнението на бюджета да се говори за неговата актуализация.

По думите на екс зам.-министъра е възможно тази актуализация да доведе до негативни очаквания в бизнес средата и от страна на чуждестранни партньори.

Депутатът направи и друго предположение защо е необходима актуализацията.

"Единственият аргумент може да се търси само по линия на неефективни и политически аргументиран разход на едно правителство, което трябва да осребри разходите по предизборната си кампания", отсече той.

Горанов и Менда Стоянова се възмутиха и от факта, че правителството не се съобразява с препоръките на МВФ.

"МВФ окачестви сегашния бюджет като изпълним. Управляващото мнозинство си позволява да насажда усещане за нестабилност в неподходящ момент", ядоса се Горанов на желанието на Орешарски да актуализира бюджета.

Мотивът за опит за насаждане на усещане за нестабилност не беше застъпен само в това изречение на депутата.

Според Горанов правителството е успяло да докара политическа нестабилност за много кратко време, а сега се опитва да пренася нестабилността на финансовото поле, за да отклони вниманието от други проблеми.

"Искаме да предупредим - опитът да се влезе предсрочно в бюджетна процедура за актуализация, освен че е насочено отново да бръкне в джоба на икономически активните граждани, е това срещу което ГЕРБ винаги се е противопоставял – прекомерна намеса на държавата в икономическия живот", заяви Горанов.

Той нарече решението да се увеличи дефицита опит за индулгенция за "щуротиите", които сътворило правителство.

Томислав Дончев сравни увеличаването на дефицита с неплащане на сметките – можеш да го правиш, но трябва много да внимаваш, защото по някое време ще дойдат да ти вземат телевизора.

Менда Стоянова беше категорична, че резервът не е "опоскан", както твърди Сергей Станишев, и допълни, че към 31 май той е 5,8 млрд лева.

"Истина е, че за четирите години управление на ГЕРБ имахме дефицити, но тези дефицити намаляваха в условията на безпрецедентна криза, а сега, когато анализаторите очакват ръст на БВП, господин Орешарски се готви да увеличи дефицита", възмути се Менда Стоянова.

Тя припомни, че при приемането на Бюджет 2013 Станишев е внесъл предложението да се увеличи приходната част на бюджета, а сега говори за неизпълнението й.

"За мен това е противоречие в поведението му, за да не използвам медицински термин", заяви Стоянова.

Томислав Дончев също отправи остри критики към цялостната политика на правителството като използва типичния си хаплив стил. Той обясни, че няма да коментира филмите "Зам.-министър за три часа" и "Зам.-министър по неволя".

Бившият министър настоя още да чуе какво е договорило миналата седмица правителството в Брюксел по новия програмен период.

Той беше възмутен, че кабинетът не е излязъл да каже директно какво се е случило там, и призна, че се опитва по свои канали да си набави тази информация.

Като цяло ГЕРБ затвърдиха позицията си за искане на предсрочни избори и отново повториха, че няма да влязат в пленарната зала освен за Изборния кодекс.

Според него единственото, което в момента правят определени народни представители, е да подскачат в залата и той като депутат няма какво да прави там.

Владислав Горанов обясни, че ГЕРБ са готови да подкрепят връщане на мажоритарния елемент, намаляване на прага за влизане в НС и необходимия размер на депозит, както и подписите за регистрация за участие в избори.

"Ние сме готови да подкрепим подобни решения. Това е единственият дебат, в който сме склонни да участваме. Ние споделяме тезата на президента, че най-лесният изход са нови избори", отсече още той.

По-рано днес в изявлението си държавният глава намекна, че най-демократичният начин да се излезе от кризата са предсрочни избори.

"Да, ние искаме предсрочни избори. Ние не сме виновни за политическата нестабилност", настоя Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase