Снимка: архив Булфото

Отпадане на имунитета на кандидат-депутатите обмисля временната комисия за изготвяне на проект за нов Изборен кодекс. Днес комисията обсъди предложенията по изборното законодателство на гражданските организации.  Председателят на комисията Мая Манолова посочи, че сме единствената страна в Европа, в която има такъв имунитет.

Четин Казак от ДПС коментира, че може да се обмисли не напълно премахване, а намаляване на обхвата. По негови думи може да се въведе една по-елементарна защита, която да пази кандидат-депутатите от политически посегателства.

Друго представено от Манолова предложение е намаляване или пълно премахване на депозита за участие в изборите. Четин Казак отбеляза, че трябва да се правят разумни стъпки и не може да няма какъвто и да бил депозит. Според него трябва да има определен залог като знак за сериозност и ангажираност.

Депутатите обсъдиха и възможност да се поиска заличаване на вписана регистрация за участие в изборите на дадена партия. От ЦИК заявиха, че е добре да се даде срок, в който партията да може да се откаже и да й се възстанови депозитът. На днешното заседание на комисията присъстваха и членове на ЦИК, които трябваше да дадат сведения за проблемите при прилагането на изборните правила.

Членовете на комисията коментираха, че може депозитът за партиите да бъде намален на 2500, коалициите да плащат 5000 лева, а инициативните комитети - символичната сума до 500 лева.

„Трябва да има механизъм, чрез който да се гарантира степен на сериозност”, заяви Четин Казак от ДПС. Според него въобще да няма депозит означава да няма знак за ангажираност и сериозност. Друга дискутирана тема бяха подписите, изисквани за регистрация.

Предлага се прагът за задължителната подписка за регистрация на независими кандидати да е до един процент от избирателите в определен район, но не повече от 1000.  Предложението за брой подписи за партиите е 2500 подписа, а за коалиции - 5000 подписа.

Комисията обсъди и възможността инициативните комитети да могат да издигат кандидати във всички избирателни райони. Според Четин Казак обаче това поставя в неравностойно положение партиите и инициативните комитети.

Сред по-интересните предложения, направени от гражданските организации, бяха и да се въведат изискванията за депутатите - да имат висше образование, опит в обществени и политически структури, да са известни с моралните си качества и работоспособност. Има и предложение народните представители да представят здравни свидетелства, тоест да са в добро физическо и психическо здраве.

Манолова обясни, че има предложения инициативни комитети да могат да издигат кандидати в повече от един район.

За мен инициативен комитет, който иска да издига кандидати в повече от един многомандатен район, или трябва да регистрира партия, или да се концентрира в един район, заяви Четин Казак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase