Снимка: архив, Булфото
fallback

Да можем да гласуваме едновременно за дясна партия и за кандидат от листата на левицата или обратното.

Това е едно от трите предложения за нова избирателна система, което управляващи, граждани и експерти разгледаха вчера в Комисията за взаимодействие с гражданското общество в парламента.

"Идеята на смесения тип избирателна система е да гласуваме за дясна партия, ако такива са убежденията ни, но в същото време да изберем конкретна личност, без значение дали тя е от листата на левицата", обяснява проф. Михаил Константинов.

Той и шефката на изборния борд проф. Емилия Друмева представиха немския модел на гласуване, пише в. "Монитор".

"Това е персонализирана пропорционална система. Превръщането на гласовете в мандатите се случва на база на пропорцията", обясни проф. Друмева.

Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента, като биват интегрирани в общия брой на пропорционалното разпределяне, т.е. заемат предните места в листите.

Борислав Цеков от "Модерна България" пък представи ползите от пропорционалната система с преференциален вот. Според него предлаганата система със задължително избиране на даден кандидат ще повиши влиянието на гражданите върху листите. Цеков отново поиска да се въведе и възможността за издигане на граждански листи.

"Ще направим общ доклад от всичко, което коментирахме. Идеята ми е да разработим две от системите, които съберат повече привърженици. Засега всички се обединяват около пропорционалната система с преференциален вот и германската избирателна система, която ще даде 120 мажоритарни депутати, без да ощетява пропорционалното гласуване за партиите", обобщи в края на дебата зам.-шефката на парламента Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Като казвам БОЙКОТ

преди 10 години

Имам в предвид ПЪРВО да не допуснем "ония, купените " да припарят до урните.Има начин това да стане.

28

tedi

преди 10 години

Пак аз... Само мажоритарно? До сега 25 години кметовете и президентите все мажоритарно ги избираме - я се огледайте - те по-различни ли са от дупетатите? Или са все същата стока? Май ще дойде прав дедо-цар, чипа трябва да сменяме, не избирателната система. На калпава ракета космоса и е крив, та и нашата работа е такава.

27

vesko02

преди 10 години

Само личности ,партиите да подкрепят който искат.

fallback