РЗС ще сезира КС заради поведението на "Атака". Снимка: Булфото

РЗС ще сезира Конституционния съд с искане да бъде забранена политическа партия "Атака", посочват от партията на Яне Янев в специално обръщение до медиите.

Според него РЗС разполага с достатъчно доказателства, че дейността на партията, оглавявана от Волен Сидеров, "е противоконституционна".

"Освен редица престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, извършени от Волен Сидеров и негови съпартийци, налице са и други целенасочени техни действия срещу правовия ред в Република България. Има безспорни факти и данни, че дейността на ПП „Атака” е насочена към разпалване на етническа и религиозна вражда и нарушаване на правата и свободите на български граждани", смятат от РЗС.

Според хората на Янев "Атака" "умишлено и целенасочено създава тайни силови структури, финансира и обучава паравоенни и анархистични отряди, които се стремят да постигат целите си чрез насилие".

Очаква се до седмица РЗС да окомплектова документите по делото и да сезира Конституционния съд чрез някой от имащите право на това органи.

РЗС ще настоява като страни по делото да бъдат привлечени и международни наблюдатели от ЕС и САЩ, които да дадат своето становище по дейност на „Атака”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase