Делян Добрев. Снимка: БТА

Сегашното състояние на Националната електрическа компания /НЕК/ е заради недалновидни инвестиции на предишни правителства,смята депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, бивш енергиен министър.

Това съобщават от пресцентъра на партията в Хасково."Ако не бяха "Белене" и "Цанков камък", по сметката на НЕК щеше да има 600 милиона лева депозит", е мнението на Добрев. По думите му, общо за двата проекта са изхарчени два милиарда и половина лева.

Добрев е заявил, че не знае Михаил Андонов да е бил упълномощаван да се разпорежда с активи на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Според него, дори и да е имал пълномощно, с него не би могъл да осъществи продажба на ВЕЦ. Сред причините той е изтъкнал, че ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва да има решение на Народното събрание.

"Разделянето на НЕК от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ трябваше вече да е факт. За това разделяне имаше избран международен консултант и ако консултантът не си е свършил работата в срок, трябва да му се търси отговорност", е казал Добрев. Според него, санкциите от ЕК не са автоматични и се прилагат единствено след осъдителна присъда за неспазване на европейското законодателство, каквато в момента няма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase