Сидеров дойде в НС с пистолет. Снимка: Булфото

Могат ли депутатите да носят оръжие в парламента? Този въпрос стана актуален, след като днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров дойде на работа в НС с пистолет, а вчера носеше палка, за да се „пази от бездомните кучета“.

От БСП и ДПС смятат, че в парламентарния правилник може да се забрани носенето на оръжие от депутати вътре в парламента, предаде БТА.

Според Антон Кутев от БСП в правилника на парламента би могло да се запише, че депутатите нямат право да носят пистолет вътре в Народното събрание, макар това да му се струвало прекалено.

„Да кажеш, че ще дойде депутат и ще избие всички в парламента, ми се вижда прекалено. Всеки трябва да бъде контролиран, всички депутати - за финансите им, за корупция и при това абсолютно безкомпромисно. По отношение на това дали носят оръжие или не - физическа проверка всеки път ми се струва в повече“, добави той.

Още по темата
Кутев припомни, че по закон, ако нямат разрешение за пистолет, не могат да носят. Представяте ли си, ако започнем да проверяваме и депутатите на влизане в НС дали носят оръжие или не. Има 240 народни представители, ако тръгнем да ги проверяваме за оръжие, трябва да сменим държавата“, коментира още Кутев.

Янко Янков от ДПС не бил наясно дали има текст в правилника, според който народният представител не може да бъде контролиран на влизане.

„Ще го проверим и ще го обсъдим на група и ако наистина има, той трябва да бъде променен“, смята депутатът.
"Не може да не се проверява. Няма никакъв контрол, няма никакъв критерий кой може да бъде народен представител, на практика всеки може да стане такъв, затова поне тук трябва да има някакъв ред", посочи Янко Янков.

По думите му редът е нещо, от което не бива да се отстъпва по никакъв начин. Привилегировани хора не трябва да има, когато няма ясни доказателства за тяхното състояние, посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase